Nikšić dužan 41 milion: Za oporavak biće potrebno čudo

Sunovrat Opštine, po Krivokapiću, krenuo je 2008. godine, u trenutku kada je na vrata „zakucala“ i svjetska ekonomska kriza
88 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 07:03h

Dug Opštine Nikšić je 41 milion eura, saopštio je juče potpredsjednik i sekretar Sekretarijata za finansije Đoko Krivokapić, na radnom doručku za novinare. U taj dug ulazi i više od 14 miliona eura koje Opština duguje na ime zarada i doprinosa za zaposlene, ali i osam miliona duga javnih preduzeća i ustanova. Do tih brojki i cifre od 41 milion došlo se revizijom koja je urađena nakon što je na čelo Opštine došao Veselin Grbović (DPS).

Prethodna garnitura lokalne vlasti, koju je predvodio Nebojša Radojičić (DPS) stalno je tvrdila kako je dug Opštine Nikšić 23 miliona, mada je opozicija konstantno iznosila sumnje na račun tog iznosa, smatrajući da je dug dvostruko veći, što je na kraju i potvrđeno.

O dugovima, budžetu i neizbježnom rebalansu razgovaraće se u petak na sjednici Skupštine opštine pod prvom tačkom dnevnog reda.

„Opština je prezadužena i nije nam nikakva utjeha što su skoro sve opštine u Crnoj Gori u teškoj finansijskoj situaciji. Dodatni problem predstavlja i veliki broj zaposlenih kojih u organima lokalne uprave, zajedno sa javnim ustanovama, ima 730, odnosno oko 1.250 sa Komunalnim, Vodovodom i TV Nikšić. Ušli smo u proceduru izrade nove sistematizacije i tražimo način kako da se oslobodimo viška radnika“, kazao je Krivokapić.

Sunovrat Opštine, prema njegovim riječima, krenuo je 2008. godine, u trenutku kada je na vrata „zakucala“ i svjetska ekonomska kriza. Pored nje, dodatni problem je predstavljalo i to što su ukinute naknade za građevinsko zemljište.

Sa radnog doručka

Jedini prihod Opštine je od poreza na nepokretnosti i prema riječima Krivokapića, uzimajući u obzir broj penzionera, ali i broj zaposlenih, nijesu sigurni da će potraživanja na ime poreza na nepokretnosti u iznosu od devet miliona eura uspjeti da u potpunosti naplate. „Injekciju“ oporavka očekuju i od nadoknade na ime korišćenja Bilećkog jezera, jer su na putu da tu priču konačno realizuju, ali i da valorizuju potencijale koje EPCG crpi sa teritorije opštine Nikšić.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju...

Galerija

Bonus video: