Komisija oborila dio tendera Montefarma: Ljekovi opet na čekanju

Komisija je odlučila da postupak u odabiru 48 partija nije bio u skladu sa zakonom i naložila je ponovno vrednovanje
2 komentar(a)
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, pilule, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2013. 07:20h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki oborila je dio tendera za nabavku ljekova i medicinskih sredstava koji je Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala još u julu.

Vrijednost tendera je skoro tri miliona eura, a nabavka je planirana za 147 vrsta ljekova i medicinskih sredstava, od kojih su mnogi trenutno deficitarni.

Komisija na čelu sa Suzanom Pribalić odlučila je da postupak u odabiru 48 partija nije bio u skladu sa zakonom i naložila je ponovno vrednovanje.

Iz Komisije su, između ostalog, ukazali da je Zakon o javnim nabavkama u tim slučajevima prekršen jer su učinjeni propusti u postupku pregleda, ocjene, upoređivanja i vrednovanja ponuda, a posebno nepostojanja razloga i dokaza na osnovu kojih je donijeta odluka.

Kako su naveli, u postupku javne nabavke prekršene su odredbe Zakona o upotrebi jezika i pisma, a izabrane su i neispravne ponude kao najpovoljnije.

Zdravstveni zvaničnici više puta su krivili tendersku proceduru za česte nestašice ljekova i medicinskih sredstava

Iz Komisije su naglasili da ponude firme Glosarij, koje su odabrane kao najpovoljnije, nijesu pravilno donesene, budući da nijesu dostavljene na crnogorskom ili drugom jeziku koji je u službenoj upotrebi. Slično je utvrdila i za neke poslove koji su dodijeljeni firmama “Dubai”, “Farmegra”, beogradskoj “Ino pharm”, “Osmom redu D”. Ponuda firme “DPG” iz Podgorice, prema stavu Komisije, neopravdano je odabrana kao najpovoljnija, jer nije dostavila valjane dokaze o kvalitetu ponuđenog proizvoda.

Zdravstveni zvaničnici više puta su krivili tendersku proceduru za česte nestašice ljekova i medicinskih sredstava.

Javne nabavke u zdravstvu biće tema i kontrolnog saslušanja pred skupštinskim Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje, zakazanom za 25. oktobar.

Bonus video: