Bunt Tivćana zbog novog DUP-a: Bulevar kroz voćnjake i dvorišta

Ove što su bespravno gradili zaobilazite i ne rušite im kuće, a nama, koji smo legalni, uzimate ogromnu zemlju i nagrđujete dvorišta, kazao je Filip Štilet
290 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 16:57h

Izuzetno dobro posjećenu javnu raspravu o nacrtu novog DUP-a „Župa Češljar“, koja je održana u zgradi Opštine Tivat, obilježio je bunt žitelja protiv namjere čelnika lokalne uprave da kroz grad „provuku“ saobraćajnicu tipa bulevar.

Uz već iskazano nezadovoljstvo mještana Donje Lastve, Seljanova i Mrčevca koje su ispoljili kada su na javnoj raspravi bili novi DUP-ovi za te djelove grada, preksinoć su protivljenje namjeri administracije gradonačelnika Dragana Kankaraša da Jadransku magistralu kroz Tivat proširi izgradnjom još dvije trake iskazalo i nekoliko desetina mještana Župe i Češljara.

Obrađivači nacrta novog DUP-a za taj dio Tivta iz podgoričke firme „Montenegroprojekt“ prethodno su objasnili da plan, koji zahvata 37 hektara na kojima živi oko 2.300 ljudi, podrazumijeva pretežno zone za stanovanje manje gustine, zonu mješovite namjene uz magistralu - budući bulevar, te formiranje dvije veće zelene površine - parka na sada neizgrađenim djelovima nekadašnje jame iz koje se vadila glina za proizvodnju opeka na Kavi, odnosno u višoj zoni naselja Marići.

Planeri Jadranka Popović i Zoran Dašić posebno su naglasili da se predviđa uređenje i širenje sada neuslovnih, malih i uskih sekundarnih saobraćajnica na tom području, unapređenje infrastrukture i uklapanje nelegalnih objekata u novi planski dokument gdje god je to moguće.

„Neće se u cjelosti srušiti niti jedan postojeći stambeni objekat, već samo dva pomoćna. Djelimično će se rušiti samo one komponente objekata koje zadiru u trase saobraćajnica“, istakla je Popović.

Dašić je naglasio da su mrežu saobraćajnica preuzeli iz Prostorno-urbanističkog plana Tivta i da oko njihove širine ne može biti pregovora.

Na to je reagovao Filip Štilet, istakavši da su obrađivači predvidjeli širenje magistrale u bulevar na potezu od autobuske stanice do Kalimanja samo ulaženjem u dvorišta građana koji žive sa gornje strane aktuelne magistrale, dok se ne dira ni milimetar teritorije ispod puta prema moru. Te lokacije, inače, najvećim su dijelom u vlasništvu počasnog konzula Belgije Žan Luk Dumortijea i biznismena Veselina Barovića i Đorđija Nicovića, koji kontrolišu tivatsko HTP „Mimoza“, a „zaštićene“ su državnom studijom lokacije „Župa-Bonići“ koju je donijela Vlada.

„Meni ulazite 13 metara širine cijelom dužinom imanja u voćnjak sa mandarinama koje sam posadio za svoje unuke. Ja sam se, inače, mojom parcelom već odvojio tri metra od magistrale kada sam gradio kuću za koju imam sve dozvole. Ove što su bespravno gradili zaobilazite i ne rušite im kuće, a nama koji smo legalni uzimate ogromnu zemlju i nagrđujete dvorišta“, kazao je Štilet.

On je ocijenio da su „u pitanju nečiji interesi i nečije greške“.

„Gradićete dvije kolovozne trake sa gornje strane puta, preko naših imanja, da bi vam onda u sredini bulevara ostala kanalizacija koju ste već nečijom greškom izgradili u prekopanoj jednoj traci magistrale“, istakao je Štilet.

Slično su reagovale i njegove komšije Dragan Jovićević i Ilija Bjelica.

„Ušli ste mi u parcelu 12 metara, rušite mi ugostiteljski objekat i jedno od najljepše uređenih dvorišta u ovom dijelu grada, a preko puta moje kuće stoji prazan kompleks Župa koji ne dirate“, kazao je Jovićević.

Avenija ucrtana prije 30 godina

Zoran Dašić je kazao da su trasu avenije obrađivači DUP-a preuzeli iz već prije dvije godine napravljenog glavnog projekta te kontroverzne saobraćajnice, dok je Marko Kostić iz Sekretarijata za zaštitu prirode i uređenje prostora Opštine Tivat istakao da se planski osnov za aveniju nalazi još u planovima s kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.

„Po aktuelnom Prostornom planu Tivta, širina koridora za bulevar je 22 metra, ali smo mi to već smanjili na 19 metara, jer su nas kritikovali građani Lastve i Seljanova, pa je trasa sužena i donekle izmijenjena. Da smo insistirali na 22 metra, tek bi tu nastao veliki problem“, smatra Kostić.

Kako do kuća?

Mještani su se pitali i kako će ulaziti u svoje kuće kada izgube aktuelne prilaze sa magistrale koja će biti pretvorena u aveniju. Oni su zapitali i koja je uopšte poenta planiranja mješovitih sadržaja - komercijalnih i stambenih, uz aveniju, kada klijenti tih lokala i trgovina neće moći sa nje da priđu kolima.

Građani smatraju da će troškovi eksproprijacije, odštete i gradnje bulevara od aerodroma Tivat do Opatova biti gotovo jednaki gradnji zaobilaznice oko Tivta koja je predviđena na brdu iznad grada, i koja bi eliminisala tranzitni saobraćaj iz gradskog jezgra.

Galerija

Bonus video: