Ujaku i sestriću 11 godina

Potvrđena presuda kriminalnoj organizaciji Dragoljuba Kovačevića i Veljka Kneževića
847 pregleda 6 komentar(a)
Akcija "Sprint", Foto: Savo Prelević
Akcija "Sprint", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2013. 19:40h

Apelacioni sud Crne Gore, potvrdio je presudu za šestoricu okrivljenih, koji su uhapšeni u akciji “Sprint”, zbog međunarodnog šverca marihuane iz Crne Gore u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Specijalno vijeće sutkinje Valentine Pavličić u Višem sudu u Podgorici, osudilo je Dragoljuba S. Kovačevića zvanog Ćićo, na jedinstvenu kaznu od pet godina i 10 mjeseci zatvora zbog prodaje droga i stvaranja kriminalne organizacije, dok je njegov sestrić Veljko M. Knežević zvani Batko, osuđen na pet godina i dva mjeseca zatvora.

Ivan V. Stijepović zvani Đango osuđen je na dvije godine i deset mjeseci zatvora, Jovan S. Miranović zvani Jovica na dvije godine i dva mjeseca zatvora, Rajko B. Kovačević na tri i po godine i Saša S. Vuković na dvije godine zatvora. Oni su optuženi da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Pritvor je ukinut Miranoviću i Vukoviću, koji će se u daljem postupku braniti sa slobode.

Sudija je u obrazloženju presude kazala da je vođa kriminalne grupe bio Ćićo Kovačević, koji je obazrivo razgovarao preko telefona.

U optužnici se navodi da su Dragoljub Kovačević, Knežević, Stijepović, Vuković, Miranović i Rajko Kovačević početkom oktobra 2010. godine pa sve do 1. maja 2011. godine, na prostoru Crne Gore, BiH, Hrvatske i Srbije, djelovali na duže vrijeme i dalje na neograničeni vremenski period, kao kriminalna organizacija koja ima za cilj vršenje krivičnih djela protiv zdravlja ljudi - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Prema navodima optužnice, kriminalnu organizaciju su organizovali Dragoljub Kovačević i Knežević, čiji su pripadnici postali ostali okrivljeni, kao i Ivan Granić, Srećko Vrdoljak i Stipe Lukač, protiv kojih je pokrenut krivični postupak pred nadležnim Županijskim sudom u Splitu, kao i Ivan Bašić protiv kojeg je pokrenut krivični postupak pred nadležnim sudom u Mostaru.

Dragoljub Kovačević i Knežević su, kako piše, dogovorno kupili veću količinu opojne droge marihuane na području Opštine Podgorica od nepoznatih osoba, radi njene dalje neovlašćene prodaje, a potom organizovali skladištenje droge, davali instrukcije za kupovinu auta kojima je vršen prevoz opojne droge.

Dragoljub Kovačević je obezbjeđivao povjerljivog automehančara koji će izraditi “bunker” gdje je kasnije skrivana droga.

Knežević i Dragoljub Kovačević ugovarali su sa Ivanom Granićem količinu, vrijeme i mjesto isporuke droge, buduće isporuke i naplatu novca za pruzetu drogu - navodi se u optužnici i dodaje da je Granić organizovao prihvat droge i njenu dalju prodaju, kao i pronalaženje kupaca i naplatu novca na teritoriji Hrvatske.

Bonus video: