Policija će snimati Paradu ponosa: Inspektori prate najvijačke grupe

Šetnju LGBT pripadnika, NVO aktivista, političara i diplomata obezbjeđivaće oko 1.900 pripadnika Uprave policije
50 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 07:12h

Bilo bi bitno da se najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti nađu među učesnicima Povorke ponosa, jer će takvim gestom poslati najbolju poruku građanima da njihovo zalaganje za ljudska prava i poštovanje Ustava i zakona nije deklarativno, već suštinska vrijednost koju slijede.

To su juče saopštili iz regionalne koalicije nevladinih organizacija “Korak”, uz poruku da nadležne institucije moraju omogućiti mirno održavanje Povorke ponosa 20. oktobra u Podgorici.

Zasada nije poznato ko će predstavljati državu na Paradi ponosa i planirano je da takva odluka bude donesena na narednoj sjednici Vlade. Podršku paradi daće šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, kao i ambasadori EU u Crnoj Gori.

„Održavanje Povorke ponosa je od ključne važnosti i za napredak Crne Gore na putu ka EU, jer se Povorkom ponosa brani prava na slobodno i mirno okupljanje kao jedno od temeljnih prava i pokazuje da li je crnogorsko društvo spremno da u potpunosti prihvati vrijednosti sadržane u osnivačkim aktima EU“, kazali su iz te koalicije.

Podrška organizovanju Prajda stigla je i od organizatora beogradske parade, koji dolaze u Podgoricu: “Niko od nas ne želi da pripada narodu koja isključuje, prijeti nasiljem i širi mržnju“.

Oni su kazali da prijetnje nasiljem, sa kojima se susreću organizatori, ne smiju da demotivišu niti da za državu predstavljaju razlog za eventualnu zabranu parade.

Pet dana prije održavanja Parade ponosa u Podgorici policija ima pune ruke posla oko organizacije skupa visokog rizika ali i tokom praćenja navijačkih i drugih grupa, koji preko društvenih mreža najavljuju okupljanja kako bi pokušali da spriječe održavanje šetnje LGBT pripadnika. “Vijestima” je u Upravi policije saopšteno da su sigurni da će se Parada ponosa održati u nedjelju, ali će se maršruta znati tek dva dana ranije.

Šetnju LGBT pripadnika, NVO aktivista, političara i diplomata obezbjeđivaće oko 1.900 pripadnika Uprave policije, koji će na sebi imati opremu za visokorizične situacije i skupove.

“Planirano je da Paradu ponosa obezbjeđuju svi pripadnici elitnih jedinica UP - SAJ i Posebna jedinica, a tog dana u Podgorici biće svi interventni vodovi i gotovo cijeli uniformisani sastav policije. Šetnju, po utvrđenoj maršruti, obezbjeđivaće i inspektori u civilu, a postavićemo i kamere na ključnim punktovima”, saopštio je “Vijestima” sagovornik iz UP.

Iz Uprave policije juče je saopšteno da su identifikovali devet maloljetnika P. K. (16), L. Dž. (16), L. J. (15), D. M. (16), B. Z. (15), P. Š. (16), F. M. (16), L. D. (15) i L. L. (16) iz Podgorice, za koje se sumnja da su od 27. do 30. septembra na trgu u centru Podgorice uzvikivali riječi prijeteće sadržine upućene LGBT osobama. Od njih je uzeta izjava u prisustvu roditelja, a obaviješten je i osnovni državni tužilac, koji je zaključio da u njihovim radnjama nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Policija je identifikovala i privela i M. L. (24) iz Kolašina, zbog sumnje da je istog dana, na štetu četvoro članova „LGBT Foruma progres“ počinio prekršaj iz Zakona o javnom redu i miru – drsko ponašanje.

Iz Nove srpske demokratije saopštili su da neće imati svog predstavnika na događaju

Iz policije je saopšteno i da su identifikovali i tri maloljetnika F. B. (16), T. P. (17) i P. Š. (16) iz Podgorice, za koje se sumnja da su na naljepnicama te organizacija ispisali poruke prijeteće sadržine.

NOVA: Ovo ide na ruku DPS-u

Iz Nove srpske demokratije saopštili su da neće imati svog predstavnika na događaju. „Nikada nećemo ohrabrivati održavanje skupova, kojima se, između ostalog, skreće pažnja sa glavnih problema u kojima se nalazi Crna Gora.

Danas je za građane najvažnija tema ekonomija, radna mjesta i kako da se izbore sa siromaštvom, a nametanje priče o ”paradi” najviše ide u korist onima koji su krivi za očajnu situaciju i bankrot pred kojim se nalazi Crna Gora“, saopštio je portparol Jovan Vučurović. Nova ocjenjuje da insistiranje na nečemu što skreće pažnju sa ključnih stvari, direktno ide na ruku režimu čiji je vrh osmislio i organizovao održavanje parade u Budvi, a sada i u Podgorici.

Od političkih partija jedino su DPS i Pozitivna saopštili da će imati svog predstavnika.

Momci sa „crne liste”

upozoreni da se smire Policija je organizatorima predložila da bi najbolje bilo da se skup održi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog - od srušenog hotela “Crna Gora” pa preko Mosta Blaža Jovanovića sve do zgrade stare vlade. Nakon toga, policija je predložila da se tu napravi okret i da se kolona vrati do hotela, gdje će ih sačekati autobusi za evakuaciju.

“Još nijesmo sigurni da li će to biti ruta za šetnju, to će se znati do petka”, rečeno je u UP. Policija danima posebno prati komunikaciju navijačkih i drugih rizičnih grupacija na društvenim mrežama kako bi dobili podatke ko, gdje i na koji način pokušava da organizuje proteste protiv nedjeljne Parade ponosa.

“Kolege iz kriminalističke policije prate taj dio posla, a kao i u svim ostalim obezbjeđivanjima visokorizičnih skupova oni pozivaju pojedine sa naše “crne liste” i sa njima obavljaju informativne razgovore”, rečeno je u UP.

Galerija

Bonus video: