Na crnogorskom tržištu nema mijeka sa aluminijumom

Proizvodi u kojima su pronađene zabrinjavajuće količine aluminijuma su Aptamil, Hipp Organic i Cow and Gate
0 komentar(a)
Beba, Foto: Rojter
Beba, Foto: Rojter
Ažurirano: 15.10.2013. 17:47h

Na osnovu dosad sprovedenih kontrola i analiza, Sanitarna inspekcija može potvrditi da je sva dječja hrana na crnogorskom tržištu zdravstveno bezbjedna, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nedavno je objavljena studija engleskih stručnjaka u časopisu BMC Pediatrics, u kojoj se navodi da su u mlijeku za bebe najvećih svjetskih proizvođača pronađeni tragovi aluminijuma, čije su vrijednosti višestruko veće od dozvoljenih. Proizvodi u kojima su pronađene zabrinjavajuće količine aluminijuma su Aptamil, Hipp Organic i Cow and Gate, a istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je najviše aluminijuma bilo u mlijeku na bazi soje.

Iz Uprave su potvrdili da su pojedini proizvođači, koji su identifikovani u istraživanju, prisutni na tržištu:

"U Crnu Goru se od hrane za odojčad uvoze Aptamil1- Njemačka; Bebelac1- Holandija; Humana GmbH - Njemačka; Novalac - Njemačka; Hipp - Njemačka".

Kako su objasnili, Zdravstveno-sanitarna inspekcija sprovodi inspekcijski nadzor nad hranom za odojčad i malu djecu.

"Prilikom svakog uvoza hrane za odojčad, Sanitarna inspekcija kontroliše prateću dokumentaciju koja se odnosi na sertifikate i laboratorijske analize zemalja proizvođača, a zatim uzima uzorke za analizu na zdravstvenu bezbjednost i šalje ih u akreditovane laboratorije. Laboratorijske provjere prisustva metala u formulama dječije hrane vrše se na osnovu Pravilnika o dozvoljenim količinama teških metala, mikotoksina i drugih supstanci u hrani, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU", kazali su iz Uprave.

Inspektori su kontrolisali i bezbjednost igračaka "Angry birds" i utvrdili da odgovaraju uslovima Pravilnika o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet.

"S obzirom da ispitivani uzorak ne sadrži deklaraciju kao i priloženo upustvo o mjerama opreza prevedene na crnogorski jezik, prema Zakonu o opštoj bezbjednosti proizvoda, Sanitarna inspekcija je naložila uvozniku i distributeru da se upustvo za korišćenja igračke 'Angry birds' u cjelosti prevede na crnogorski jezik, kada će se steći uslovi da se ovaj proizvod vrati na tržište", rečeno je iz inspekcije.

Bonus video: