Žabljačani dobili struju, sad čekaju vodu

Za kvarove je kriv neažuran katastar podzemnih instalacija, ali i anarhija koja vlada kada su u pitanju građevinski zahvati ove vrste
116 pregleda 22 komentar(a)
Žabljak cijevi kod autobuske, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak cijevi kod autobuske, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.10.2013. 18:54h

Podgorička firma "Eminent" otklonila je oko 01.30 sati kvar na 10 kilovoltnom kablu do koga je došlo u ponedjeljak oko 18 časova prilikom mašinskog kopanja kanala za polaganje cjevovoda kojim bi se sa kanlizacioni kolektorom povezala stambena zgrada kod autobuske stanice.

Zemljani otkop obavljala je nikšićka firma "Semper", a zbog oštećenja kabla bez struje je ostalo oko 2/3 potrošača u gradu.

"Tek što su meni nepoznati ljudi sa krova zgrade u kojoj stanujem uklonili gromobransku antenu, začuo se nedefinisan zvuk i podigao oblak prašine sa prostora na kome je rovokopač kopao kanal. Istovremeno je nestala struja", priča "Vijestima" stanar zgrade koju samo prolaz dijeli od zgrade u izgradnji.

Ubrzo su mobilisane i ekipe žabljačke Elektrodistibucije, a na lice mjesta okupio se veliki broj građana. Uslijedio je novi incident. Oko 21.30 časova, u već otkopanom dijelu kanala, u mreži elektro PTT i vodovodnih instalacija, dolazi do pucanja cementno azbestne cijevi iz koje je pod jakim pritiskom počela isticati voda i puniti taj dio kanala. Tog trenutka bez vode su ostali potrošači istočno i južno od autobuske stanice.

U utorak oko podne pristigli su potrebni djelovi pa su vodoilstalateri "Sempera" pristupili otklanjanju kvara na vodovodu. Direktor DOO „Komunalno i vodovod“ iz Žabljaka Radenko Radulović kaže da će kvar biti otklonjen tokom popodneva.

I prije nekoliko dana prilikom izvođenja zemljanih radova na ovom objektu oštećene su podzemne elektro instalacija zbog čega je nekoliko sati veći broj potrošača bio bez struje. Ovo nije usamljen problem na Žabljaku već jedan u nizu incidenata ove vrste koji se godinama dešavaju, kako na elektro tako i na drugim instalacijama. Razlozi su poznati. Dominantno, to je neažuran katastar podzemnih instalacija, ali i anarhija koja vlada kada su u pitanju građevinski zahvati ove vrste. Kopalo se svugdje bez preciznih podataka o tome šta se i gdje nalazi ispod površine zemlje i bez nadzora po tom pitanju. Izostala je i odgovornost zbog šteta i posljedica nastalih zbog takvih ponašanja.

Bonus video: