Nikšić: Projekat Alfa centra "Reciklaža nije blamaža"

Tokom projekta prikupljaće se PET ambalaže, koje će obrađivati Centar za reciklažu. Takođe će mladi biti upoznati sa najboljim načinima za selektivno odlaganje otpada
224 pregleda 0 komentar(a)
Alfa centar, Foto: Alfa centar
Alfa centar, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 15.10.2013. 12:32h

Predavanjima o reciklaži i postavljanjem tzv. "zelenog ostrva“ NVO "Alfa centar“ iz Nikšića kreće sa projektom "Reciklaža nije blamaža“, koji će trajati do marta naredne godine.

Pomenuti projekat je pobjednik ovogodišnjeg konkursa nikšićke Pivare a 10.000 eura, koliko "Trebjesa“ već tri godine izdvaja za najbolje ekološke projekte, biće utrošeno za promociju selektivnog odlaganja i recikliranja otpada.

"U saradnji sa stručnim savjetnicima iz partnerskih institucija u narednih 15 dana održaćemo 11 predavanja na dva fakulteta i devet osnovnih i srednjih škola u Nikšiću. Postavićemo ’zeleno ostrvo’ u centru grada, između opštine i Doma revolucije, gdje će svi prolaznici moći da selektivno odlažu metalni i plastični otpad“, kazao je na konferenciji za novinare koordinator projekta Dražen Vujović.

Planirano je i takmičenje u prikupljanja otpada, a najbolji učenici biće nagrađeni dvodnevnim izletom, dok će za studente biti organizovane promotivne zabave a ulaznice će biti dvije prazne limenke.

"Trudićemo se da tokom projekta prikupimo što veću količinu metalnog otpada i PET ambalaže, koje će dalje obrađivati naš partner Centar za reciklažu. Animiraćemo što veći broj građane, naročito mlade, da selektivno prikupljaju i odlažu otpad i da na taj način učestvuju u procesu recikliranja“, kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima kombinacijom informativnih i praktičnih aktivnosti pokušaće da doprinesu očuvanju životne sredine. Šef Odsjeka za upravljanje otpadom u Ministarstvu održivog razvoj i turizma Igor Jovanović osvrnuo se na dosadašnje aktivnosti ministarstva u ovoj oblasti, kao i na Zakon o upravljanju otpadom.

Kazao je da resorno ministarstvo podržava projekat „Alfa centra“ napominjući da briga o životnoj sredini nije samo zadatak te NVO i Pivare, već svih građana.

Menadžer korporativnih komunikacija u "Trebjesi“, Natalija Milić, kazala je da se samo partnerskim odnosima i uključivanjem što većeg broja subjekata mogu riješiti ekološki problemi, a da je namjera Pivare da kroz finansiranje najboljih projekata pomogne da se ti problem riješe i time doprinese zdravijoj životnoj sredini.

Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Boris Nišavić ubijeđen je da će projekat sa lijepim, modernim i efikasnim sloganom dati i dobre rezultate.

Bonus video: