Ozon pokrenuo Inicijativu za pomilovanje mještana Beransela

“Osim što je ekološka katastrofa postala poznata i kao simbol borbe za ljudska prava"
99 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 09:47h

Ekološki pokret Ozon pokrenuo je potpisivanje Inicijative za pomilovanje građana Beransela, osuđenih na zatvorsku kaznu zbog protesta na deponiji Vasove vode, koju će uputiti predsjedniku države Filipu Vujanoviću. U saopšnju direktora te nevladine organizacije (NVO) Aleksandra Perovića navodi se da je nelegalna deponija Vasove vode, vjerovatno najpoznatija takve vrste u Evropi, “osim što je ekološka katastrofa postala poznata i kao simbol borbe za ljudska prava, građanskog otpora i još mnogo toga, zahvaljujuci građanima Beransela”.Prema njegovim riječima, umjesto da nadležnim institucijama to bude poziv da neselektivno i efikasno primjene zakone, uvaže Ustav i ratifikovane konvencije, desilo se nešto što, kako smatra, nije nikako smjelo da se dogodi - da su žrtve proglašeni krivcima. Perović je podsjetio da je Područni organ za prekršaje Berane Beranselcu Đorđiju Tomoviću (95), novčana kazna pretvorena u kaznu zatvora. “Riječ je o čovjeku na fotografiji koja je putem društvenih mreža već obišla cijeli svijet i koji je gandijevskim načionom protesta pokušao da spriječi tijelom da kamioni Javnog preduzeca Komunalno Berane izbace novi otrov na nelegalnu deponiju opasnog otpada Vasove vode”, kaže se u saopštenju.

Đorđije Tomović (95)

Perović je naveo da je taj potez Područni organ za prekršaje Berane okarakterisao kao ,,ometanje službenih lica u radnji“ i na osnovu toga prvobitno izrekao novčanu, a potom je pretvorio u kaznu zatvora u rekordnom roku.

“Isto je urađeno još za sada petorici Beranselaca, a sve su prilike da će i ostalih 26 građana Beransela doživjeti istu sudbinu. Kako je riječ o nepravdi, a u želji da pokušamo uticati da se to ispravi, zajedno sa Mjesnom zajednicom (MZ)Beranselo odlučili smo da na osnovu Zakona o pomilovanju pokremo Inicijativu za pomilovanje i uputimo je ka predsjedniku Crne Gore”, kaže se u saopštenju. Perović je kazao da u dogovoru sa MZ Beranselo, Ozon poziva građane da daju podršku i da potpisivanjem Inicijative zajedno utiču da se zaštiti javni interes “ i oslobode ljudi koji su samo branili ono sto većina misli da treba neko drugi da uradi – svoja garantovana prava na život u zdravoj životnoj sredini”.“Nadamo se da ćete prepoznati momenat važan za cijelo društvo, i za sve nas koji se bavimo životnom sredinom, ljudskim pravima, demokratijom, građanskim društvom ili nekom drugom oblasti koja je zasnovana na postovanju zakona i vladavini prava”, kazao je Perović.On je kazao da u Ozonu planiraju da danas omoguće svima da se potpisom priključe Inicijativi za pomilovanje, kako bi sjutra predali dokumentaciju.

Galerija

Bonus video: