Desetkovano stado Kneževića: Sva muka propadne za jednu noć

Napad vukova je uobičejena pojava u ovim predjelima, ali ne u ovo doba godine
200 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 07:50h

U zaseoku Brežje u Kneževićima kod Bijelog Polja, u torovima Miljana Kneževića, u noći od subote na nedjelju čopor vukova zaklao je 20 ovaca, 10 ranio, a sedam je nestalo. Većina preklanih ovaca bile su pred jagnjenjem. I u toru njegovog komšije Željka Bojovića, zaklana je jedna ovca, a dvije su ranjene. Veće štete su izbjegnute nakon što je Bojović ispalio metak uvis i rastjerao vukove. Ni Miljan ni Željko neće nadoknaditi štetu jer stoku nijesu osigurali.

“Kada sam pošao da namirujem vidio sam preklane ovce na sve strane. Bio je stravičan prizor. Nije bilo ni laveža dva psa, a ne smiju tada ni da laju jer bi i njih poklali“, ispričao je Knežević “Vijestima”.

Napad vukova je uobičejena pojava u ovim predjelima, ali ne u ovo doba godine. Desetkovanje stada što od groma, što od vukova, doprinosi da sve veći broj poljoprivrednika smanjuje stada. Prije dvije godine petorici mještana sela vukovi su poklali na desetine ovaca, i neki od njih više se ne usuđuju da ih drže.

“Svi kažu idi na selo, bavi se poljoprivredom. I eto, mjesecima se čovjek muči, i dovoljna je jedna noć da sve to propadne“, kazao je Knežević. Ni ranije nije dobijao nikakvu nadoknadu za poklane ovce. Prošle godine imao je 160, a ove, prije pokolja, oko 85.

Desetkovanje stada što od groma, što od vukova, doprinosi da sve veći broj poljoprivrednika smanjuje stada

Njegov komšija Ljuboje Knežević kazao je da je gajenje ovaca na sjeveru veliki rizik i da seljaci ne mogu biti nikako zadovoljni otkupnom cijenom, koja za jagnjad iznosi 2,3 eura po kilogramu.

„Kad ne bi ništa ulagali u jagnje osim hrane, to bi bila odlična cijena. Ali dok platite sve vakcinacije, liječenja, terapije, uvjerenje o zdravstvenom stanju, da ne govorimo o hrani, ili čuvanju, koje za četiri mjeseca ispaše po jednoj ovci košta 25 eura, nije teško izračunati koliko smo oštećeni. Cijena otkupa ovaca je od jednog do 1,3 eura, što je premalo“, smatra Ljuboje.

Koliko je nesigurno bavljenje stočarstvom pokazuje i primjer njihovog komšije Slaviše Lazovića, kojem je prije četiri dana crkao konj, a par dana ranije ždrebe. Predao je papire za naknadu štete u Opštinu, ali pošto još ništa nije dobio ni za konja koji mu je uginuo prije pola godine, on kaže da je “slaba vajda da će išta od toga i biti“.

Kada se desi uginuće stoke od groma, pokolja vukova ili pasa lutalica nadležne službe ponavljaju priču da se stoka mora osigurati, dok poljoprivrednici kažu da nemaju para “još i za to”. Tako, ni nakon primjene sporazuma o sufinansiranju premije osiguranja Ministarstva poljoprivrede i Lovćen osiguranja AD, u Bijelom Polju ne postoji nijedan poljoprivrednik koji je osigurao ovce. Podneseno je 10-ak zahtjeva za osiguranje ovaca, ali su odustali ili zato što ministarstvo nije odobrilo, ili im je, kako su najčešće objašnjavali, bilo skupo.

Jagnjetina po 4,3 eura za penzionere

Prije dvije sedmice započeo je organizovani otkup jagnjadi na sjeveru posredstvom Ministarstva poljoprivrede i preko firmi "Mesopromet", "Gradina kompani" i "Goranović".

Direktor Mesoprometa Hilmija Franca je kazao da će biti otkupljeno od 18.000 do 20.000 tržišnih viškova jagnjadi.

“U toku je i akcija isporuke jagnjadi penzionerima na osam mjesečnih rata po cijeni od 4,30 eura. Do sada je isporučeno oko 7 000 jagnjadi“, kazao je Franca.

Ko ima 100 ovaca sa dvije podmiri osiguranje

Godišnja premija osiguranja za, na primjer 20 ovaca, iznosi 242 eura, od čega polovinu plaća ministarstvo. U okviru posticajnih mjera bjelopoljska opština od ove godine subvenicioniše dodatnih 25 odsto za premiju osiguranja, što znači da ovdašnji poljoprivredni proizvođač, bez obzira čime se bavi, plaća samo četvrtinu osiguranja.

Računica je da je poljoprivredniku koji ima 100 ovaca, bolje da “štetuje” dvije ovce za godišnje osiguranje, što je neznatno u odnosu na prave štete koje pretrpi u raznim nepogodama. Načelnica službe za poljoprivredu i vodoprivredu Fazila Polumenta objasnila je da je ovaj program promovisan po mjesnim centrima i kroz razna predavanja i da se nada da će navike poljoprivrednika mijenjati na bolje.

Osiguranje ne pokriva uginuće od zarazne bolesti, ni kju groznice, koja se pojavila na dva rejona u ovoj sjevernoj opštini, i zbog koje je proteklih mjeseci uništeno više od 150 ovaca.

Galerija

Bonus video: