Perović: Grobovi dinastije Petrović-Njegoš u lošem stanju još od 1945.

Očuvanje pomenutih spomenika u nadležnosti je Uprave za zaštitu kulturnih dobara
25 komentar(a)
grobovi Petrovići, Foto: Facebook
grobovi Petrovići, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.07.2018. 19:06h

Grobovi dinastije Petrović-Njegoš na Cetinju slomljeni su i u lošem stanju još od 1945. godine, potvrdio je "Vijestima" protojerej stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije.

Perović je kazao da se grobovi princeza Vjere i Ksenije i grobno mjesto predviđeno za princa Mihaila nalaze van kompleksa Cetinjskog manastira i da na tom mjestu nesavjesni građani tokom noći bacaju smeće, špriceve...

U medijima i na društvenim mrežama danas se pojavila vijest o skrnavljenju grobova "kojima se ne može priči".

"Nadležni iz Manastira su tu postavili lance upravo kako bi spriječili dalje uništavanje grobova dinastije", kazao je Perović "Vijestima".

On dodaje da bi se u ovom trenutku informacija o uništenju grobova Petrovića trebalo tretirati kao "posebna vijest", s obzirom na to da su oskrnavljeni mnogo ranije.

Prijava protiv NN lica

Uprava za zaštitu kulturnih dobara saopštila je da je podnijela prijavu Upravi za inspekcijske poslove, protiv NN lica, u vezi sa štetom na grobovima dinastije Petrović. "Prema Zakonu o zastiti kulturnih dobara, držalac kulturnog dobra dužan je da kulturno dobro čuva, pravilno koristi, redovno održava i da blagovremeno sprovodi druge propisane ili utvrđene mjere zaštite, kao i da najkasnije u roku od osam dana, prijavi Upravi za zastitu kulturnih dobara prijavi svaku pravnu i fizičku promjenu na kulturnom dobru. Nedopustivo je da se navedeno kulturno dobro nalazi u takvom stanju, usljed čega očekujemo brzu i odlučnu reakciju po našoj prijavi", saopšteno je iz Uprave.

U saopštenju se dodaje:

"Nemar prema grobovima, u najmanju ruku pokazuje i odnos prema dinastiji Petrović i prema crnogorskom nasljedju i identitetu. Zbog toga, izražavamo nadu da u budućnosti nećemo biti svjedoci sličnih opominjućih situacija."

Vandali da se pronađu

Princ Nikola Petrović Njegoš saopštio je da je ogorčen zbog varvarskog djela nad grobovima njegovih predaka.

"Čin koji nijedan stanovnik Cetinja koji voli svoj grad, niti bilo koji građanin Crne Gore koji voli svoju zemlju ne može da razumije. Molim najviše instance vlasti u zemlji, s jedne strane da me informišu o stepenu oštećenja, a sa druge strane o preduzetim mjerama za resturaciju i zaštitu oštećenih grobova. Takođe molim da se sve uradi kako bi se pronašli izvršioci ovog vandaliskog čina protiv dinastije Petrović Njegoš i kroz Dinastiju protiv herojske istorije Crne Gore", navodi se u saopštenju princa.

Bonus video: