Ne dozvoljavaju remont uspinjača i ski liftova

"Već 18 mjeseci traje naša priča i dogovori. Kontaktirali smo resorna ministarstva i sindikat, razgovarali sa predsjednikom države..."
66 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2013. 10:22h

Radnici nekadašnjeg Ski centra „Durmitor“, potom firmi Nju ski centar „Durmitor“ i „Grbović kompani“, kao i prošle jeseni okupili su se ispod Savinog kuka u namjeri da ne dozvole predstojeći remont uspinjača i ski liftova. Njih desetak traži rješavanje statusa i ispunajvanje zaostalih obaveza.

Predstavnik ove grupe radnika nekadašnjeg turističkog giganta Mrkoje Karadžić kaže da su uzaludna njihova nastojanja i i obećanja nadležnih da će njihov problem biti riješen.

"Već 18 mjeseci traje naša priča i dogovori. Kontaktirali smo resorna ministarstva i sindikat, razgovarali sa predsjednikom države, dobijali obećanja da će se naši problemi riješiti ali od toga nema ništa.

Ostali smo bez posla, bez plata, bez penzijskog i zdravstvenog osiguranja. Ovog puta ostajemo odlučni u namjeri da ne dozvolimo servisiranje skijaške infrastrukture sve dok se naši problemi ne riješe. Izgleda zaboravljeni od svih, prepušteni ulici pa smo spremni i na radikalnije poteze", kaže Karadžić i dodaje da od aprila prošle godine nijesu primili ni jednog centa po osnovu zarada.

"Tražimo da nam se poveže radni staž za poslednjih devet godina, isplate zarade od aprila prošle godine i riješi naš status vraćanjem u stečaj ili na evidenciju zavoda za zapošljavanje. I formalno i faktički to nam pripada. Mi smo dugogodišnji radnici Ski centra „Durmitor“. Predano smo radili i u tom preduzeću i kasnije u Nju ski centru i „Grbović kompani“. Naša potraživanja se odnose na period od 2003. godine, konkretno na vrijeme provedeno u firmama Radovana Grbovića", kazao je Karadžić.

U podnožju skijališta pored nezadovoljnih radnika nalazila se i grupa ljudi koji su na skijalištu radili prošle zime i ljetos, kada je skijalištem kao zakupac gazdovala firma „MB turist“. Nešto dalje nekoliko stotina korpi skinutih sa uspinjača, što je uobičajeno za remont vučnica radi dobijanja potrebnih tehničkih saglasnosti kako bi uspinjače mogle raditi.

Zakupac tokom protekle dvije turističke sezone, žabljački hotelijer Vukomir Marjanović kaže da zakup traje do kraja oktobra a da se remont vrši kako bi, kao dosadašnji zakupac, infrastruktura bila potpuno ispravna i kao takva predata Investiciono razvojnom fondu koji je za 1,5 miliona eura ljetos kupio najveće durmitorsko skijalište.

Marjanović negira da će on i naredne zime rukovoditi ski infrastrukturom na Savinom kuku.

Osim da će skijalište „sigurno raditi naredne zime“ ni riječ više nije kazao ni stečajni upravnik u Ski centru „Durmitor“ Čedo Gospić.

Sa pripremama za zimsku sezonu na Savinom kuku značajno se kasni. Narenih dana treba očekivati konkretne poteze državnih organa po tom pitanju.

Galerija

Bonus video: