Na šta se građani najviše žale: EPCG, kablovski operatori, serviseri...

„Od kada su ugrađena nova brojila nema troškova uključenja, pa šta to naplaćuje EPCG?“
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 13:23h

Pritužbe građana u posljednjih nekoliko mjeseci najviše su se odnosile na usluge Elektroprivrede (EPCG) i kablovskih operatera, ispravnost tehničke robe odnosno garancije i markete, saopštili su iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP). Iz CEZAP-a su agencije Mina-business saopštili da su se prigovori na EPCG uglavnom odnosili na visinu računa ili na pokušaj naplate zastarjelog duga.„EPCG utužuje potrošače za dug stariji i od pet i više godina, a oni smatraju da je taj dug zastario prema Zakonu o obligacionim odnosima“, objasnili su predstavnici CEZAP-a. Oni su dodali i da su učestali prigovori na naplatu uključenja struje u visini od 30 eura.„Od kada su ugrađena nova brojila nema troškova uključenja, pa šta to naplaćuje EPCG?“ pitali su iz CEZAP-a. Građani se, kako su dodali, žale i na neefikasnost šalterskih službi posebno onih predviđenih za žalbe i prigovore.

Muke kada se nešto pokvari Kada su u pitanju tehnički uređaji za domaćinstvo pritužbe građana uglavnom su se odnosile na komplikacije na koje potrošač nailazi kad treba da vrati ili zamijeni neispravnu tehničku robu čija garancija još traje.„Građani se žale i na neljubaznost servisera koji opravljaju tehničku robu“, rekli su iz CEZAP-a.

Najčešće žalbe odnosile su se i na nekorektan odnos prodavaca ili servisera na reklamaciju robe koja je pod garancijom.„Serviseri često zadržavaju dugo robu na opravci, a kada je konačno poprave ona se ponovo brzo pokvari. U takvim situacijama sporo se dolazi do sporazuma, jer prodavci teško vraćaju robu, a još teže novac što su prema zakonu obavezni“, tvrde u CEZAP-u.

U marketima ističu lažne cijene Veliki broj prigovora CEZAP-u je stigao i na usluge kablovskih operatera i ponuđene ugovore koji su, kako tvrde, po pravilu više na štetu korisnika usluga.„Često su potrošači dovedeni u položaj da ne mogu jednostrano raskinuti ugovor bez plaćanja za ugovoreni rok i ako im ugovor daje takvu mogućnost“, naveli su predstavnici CEZAP-a. Oni su dodali da su se prigovori na telekomunikacije uglavnom odnosili na usluge vezane za paket aranžmane i visinu telefonskih računa.

Građani su se žalili i na markete, posebno na neisticanje cijena artikala, isticanje prevarnih cijena, prodaju robe sa isteklim rokom trajanja, kao i na neljubazan odnos osoblja prema potrošaču.„Najviše prigovora bilo je na isticanje cijena u većini marketa. Cijene ispod pojedinih proizvoda nijesu cijene za taj proizvod, već samo približne, jer kad dođu do kase cijena je druga, a kada se žale prodavci obično kažu da se cijena pomjerila ili da nijesu stigli da ih ažuriraju“, objasnili su iz CEZAP-a. Kada je u pitanju kvalitet, potrošači se najčešće žale na istekao rok upotrebe na pojedinim proizvodima ili nejasan ili izbrisan datum trajanja.

Galerija

Bonus video: