Direktor Avale i Bjanke protjeran iz Crne Gore

Zabranjen ulazak u Crnu Goru Viktoru Golikovu koji sumnja da je žrtva namještaljke
122 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 08:07h

Ruski državljanin Viktor Golikov, administrativni direktor kompanije „Beppler & Jakobson Montenegro“ protjeran je iz Crne Gore zajedno sa suprugom i dvoje maloteljne djece.

Direktoru firme koja gazduje budvanskim hotelom Avala i kolašinskom “Bjankom” zabranjen je ulazak u Crnu Goru na dvije godine.

Odluku je donio Sektor pogranične policije barskog odjeljenja bezbjednosti početkom avgusta. Prije toga je budvanska Filijala za upravne unutrašnje poslove odbila zahtjev Golikova za produženje privremenog boravka u Crnoj Gori.

Odluku je potvrdio i Direktorat za upravne unutrašnje radnje MUP-a 21. avgusta, kada je odbijena žalba Golikova. Istog dana kada je granična policija donijela rješenje o otkazivanju boravka i zabrani ulaska, Golikov je, ne uspijevajući ni da se spakuje, morao da napusti Crnu Goru, u kojoj je šest godina dobijao dozvolu za rad i privremeni boravak.

Kompaniju „Beppler & Jakobson Montenegro“ prethodnih su godina timski vodili Golikov i finansijski direktor Mihail Peskov, dok je Zoran Bećirović kao izvršni direktor bio treća osoba čiji je potpis bitan.

Bećirović

Za odluke firme presudan je potpis Peskova, a za verifikaciju je dovoljan još jedan potpis - bilo Golikova ili Bećirovića. Bećirović je izvjesno na izlasku iz kompanije, samo se čeka da mu se isplati naknada na ime 25 odsto akcija koju je dobio pred sudom u Londonu u sporu protiv partnera Igora Lazurenka.

Golikov i dalje potpisuje dokumenta i to tako što se ona DHL servisom šalju u Moskvu a potom vraćaju nazad, što usporava rad kompanije a time i funkcionisanje oba hotela.

Kako bi se stanje u firmi normalizovalo i obezbijedio njen rad, uprava krovne kompanije “Beppler & Jakobson LTD” iz Londona kao zamjenu Golikovu, u Crnu Goru je slala Romana Kopiltsova koji je do prije godinu bio izvršni direktor.

Kopiltsov podnosi početkom avgusta zahtjev za dobijanje privremenog boravka po osnovu rada, koje budvanska Filijala za upravne unutrašnje poslove početkom septembra odbija sa obrazloženjem da nije ulazio u zemlju duži period. Kopiltsov podnosi žalbu na to rješenje, ali do danas nije dobijao odgovor.

Da je Golikov “persona non grata” bilo je jasno još prošle godine, kada je imao problema prilikom produženja boravka. U julu 2012. se prvi put pojavljuje negativno mišljenje policije o njegovom boravku u Crnoj Gori. Tada je MUP uvažio žalbu Golikova i dozvolio mu da ostane. Problemi nastaju ponovo u julu 2013, kada budvanska filijala donosi isto rješenje jer se “Golikov ne nalazi na prijavljenoj adresi”.

Granična policija donosi rješenje o otkazivanju boravka i zabrani ulaska na period od dvije godine, zbog, kako se navodi, „osnovane sumnje da se Golikov neće baviti poslom za koji je dobio radnu dozvolu“.

Uz sumnju da je rješenje već unaprijed napisano, te da mu je protjerivanje namješteno, Golikov podnosi žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova, a pismeno o cijelom slučaju obavještava i ministra Raška Konjevića. Pošto nije bilo efekta od tog poteza, Golikov i njegov tim advokata podnose tužbu na rješenje direktorata Upravnom sudu.

“Vijesti nedjeljom” su juče uputile pitanje MUP-u koji su razlozi zbog kojih je Golikov nepoželjan u Crnoj Gori, ali do zaključenja broja nije stigao odgovor.

Saslušavan u vezi sa ubistvom Bećirovića

Da odnos između menadžera firme „Beppler & Jakobson Montenegro“ nije idiličan, posredno je pokazala policija svojom istragom od prošle godine.

Golikov je u oktobru 2012. saslušavan dva puta u vezi ubistva Dragana Bećirovića, nekadašnjeg izvršnog direktora koji je 11. aprila likvidiran u budvanskom naselju Golubovina ispred svog stana.

Naime, budvanska policija je pozvala Golikova 24. oktobra prošle godine da da izjavu na osnovu prijave, koja je njoj dostavljena, a dan kasnije Golikov je saslušan i u Podgorici.

Budvanska policija 26. oktobra saslušala je i suprugu Golikova, Elenu Golikovu radi utvrđivanja alibija za supruga, takođe u slučaju ubistva rođenog brata Zorana Bećirovića.

Galerija

Bonus video: