Osnovana crnogorska sekcija Međunarodnog policijskog udruženja

Za predsjednika crnogorske sekcije IPA izabran je Vojislav Dragović, za zamjenika Valentin Danaj a za generalnog sekretara Snežana Zekić
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 18:05h

U Podgorici je danas održana Osnivačka skupština Međunarodnog policijskog udruženja (IPA) sekcije Crne Gore, koja će, prema riječima ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, omogućiti domaćim službenicima da razmijene iskustva sa više od 400 hiljada kolega iz 64 države.

Konjević smatra da je važno to što će se policijski službenici iz Crne Gore o savremenim, evropskim i svjetskim metodama rada upoznati neposredno kroz komunikaciju sa policajcima iz drugih zemalja svijeta.

„Obračun sa korupcijom i kriminalom u vrhu je prioriteta rada MUP-a i svih njegovih službenika“, naveo je Konjević

„Pored novih znanja i vještina, kontakti koje će ostvariti su od izuzetnog značaja za naše službenike. Oni koji krše zakone i zarađuju milione eura preko raznih kriminalnih aktivnosti, ne poznaju granice, te stoga granice ne smiju biti prepreka za policijsku saradnju“, rekao je Konjević.

Saradnja, kako je naveo, mora jačati i razvijati se kako bi u svakom momentu svaka država mogla da odgovori brojnim izazovima, prije svega korupciji i organizovanom kriminalu.

Konjević je naglasio da je ostvarivanje mjerljivih rezultata u toj oblasti neophodan uslov za nastavak evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore, kao i za jačanje vladavine prava i poboljšanje socio-ekonomskih standarda građana.

„Obračun sa korupcijom i kriminalom u vrhu je prioriteta rada Ministarstva unutrašnjih poslova i svih njegovih službenika“, naveo je Konjević.

On je naveo da se formiranjem IPA sekcije u Crnoj Gori, osim osnaživanja međunarodne saradnje omogućava poboljšanje odnosa između policije i javnog mnjenja, podsticanje socijalno-humanitarnih aktivnosti i kulturno-sportske saradnje policajaca zemalja članica.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović kazao je da posebnu vrijednost IPA predstavlja nezavisnost tog međunarodnog tijela, koje djeluje sa ciljem širenja prijateljstva, promovisanja međunarodne saradnje i unapređenja policijske struke.

„Crnogorska policija je posvećena intenziviranju međunarodne policijske saradnje, a IPA Sekcija Crne Gore je prilika da kroz prijateljstvo i razmjenu policijskih iskustava i ideja doprinesemo unaprjeđenju policijskih znanja i vještina i u krajnjem bezbjednosti zemalja članica ovog udruženja“, rekao je Stojanović.

Za predsjednika crnogorske sekcije IPA izabran je Vojislav Dragović, za zamjenika Valentin Danaj a za generalnog sekretara ovog tijela u Crnoj Gori Snežana Zekić.

IPA je međunarodno nezavisno udruženje policijskih službenika, koje je i najveće policijsko udruženje na svijetu. Udruženje čine članovi policijskih službi, aktivni ili penzionisani policijski službenici, bez obzira na funkciju, zvanje, jezik, pol, rasu i religiju.

IPA sekcija Crne Gore planira da se na sljedećem Svjetskom kongresu IPA kandiduje za punopravno članstvo u tom međunarodnom policijskom udruženju.

Galerija

Bonus video: