ZAGAĐEN ZALIV

Brane i sorbenti kupe naftu i ulje iz potonulog remorkera

Pretpostavlja da su neiskusni radnici ili neko drugi ko je tokom noći ušao na brod, oštetili dio tzv. kingstona
68 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 17:16h

Rashodovani nekadašnji vojni pučinski remorker PR-38 „Tunj“ potonuo je pod još zvanično neutvrđenim okolnostima, dok se nalazio na vezu na jednom od dva nekadašnja vojna mula sjeverno od Perasta u Risanskom zalivu.

Brod dug 32,7 metara i težak 325 tona bio je smješten na jednom od bivših tzv. maskirnih vezova Mornarice gdje ga je prije oko dva mjeseca iz Bonića kod Tivta preselio njegov vlasnik – jedna nikšićka firma za sakupljanje sekundarnih sirovina.

Prema nezvaničnim saznanjima, trebalo je ili je već počelo postepeno rezanje „Tunja“ u staro željezo, pa se pretpostavlja da su neiskusni radnici ili neko drugi ko je tokom noći ušao na brod, oštetili dio tzv. kingstona – ventila koji spriječavaju prodor mora u strojarnicu broda, jer su ovi napravljeni od mesinga.

Voda je nakon toga prodrla u brod koji je počeo da tone. Jedno kraće vrijeme brod su uspravnim držali konopi kojima je bio vezan za obalu, a nakon njihovog pucanja, PR-38 je definitivno „krenuo“ na put bez povratka – skliznuo je niz podvodnu strminu jer dubina mora u ovom dijelu Risanskog zaliva jako brzo raste već na maloj udaljenosti od obale i pretpostavlja se da se prevrnuo na lijevi bok prije nego što se zaustavio na dnu, desetak metara ispod površine mora.

V. d. direktora Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, kapetan Vladan Radonjić „Vijestima“ je rekao da su o potonuću remorkera obaviješteni oko podne nakon čega su radnici i oprema UPS u saradnji sa Lučkom kapetanijom Kotor i Mornaricom VCG krenuli u akciju čišćenja akvatorijuma gdje se incident dogodio.

Prema njegovim riječima, iz potonulog broda se izlila manja količina ulja i D 2 dizel goriva.

„Odmah po prijemu informacije da se iz broda izlilo ulje i nafta, UPS je u akciju uputila svoje službenike i modernu opremu koju je prije mjesec dan od EU dobila kroz IPA program upravo za ovakve intervencije. Srećom, na brodu je bilo relativno malo nafte i ulja, a za nas je povoljna i okolnost da D 2 dizel, pri isplivavanju na površinu mora ispari 70 posto, što je takođe pomoglo u akciji. Mi smo novu opremu iz Bara kompletnu prebacili u Boku, sem čamca koji čeka registraciju, pa smo zato mogli vrlo brzo da reagujemo“, kazao je Radonjić u telefonskom razgovoru „Vijestima“ dok je u kasnim popodnevnim satima i dalje rukovodio akcijom u Risanskom zalivu.

Akcija čišćenja mora je počela oko podneva, iz vojnog magacina na Pristanu na Luštici su poslati plutajuća brana i sorbenti-posebna platna koja upijaju masne materije sa površine mora. Pristigao je i čamac Lučke kapetanije koji je ponio sorbente, dok je UPS vojnim patrolnim čamcem razapela ukupno 130 metara plutajuće brane između tog i čamca kapetanije.

„Branu smo vukli paralelnim kursevima i sakupili veći dio ulja koji je došao blizu Risna, a potom branu razapeli tamo gdje more nanosi ostatak ulja. Razvukli smo još tri rolne od po 200 metara sorbenta uz obalu, ako ulje dođe do obale, a donijeli smo još 100 metara brane koju upravo fiksiramo iznad pozicije potonulog broda kako bi spriječili eventualno širenje novih izliva nafte i ulja iz olupine. Ipak, kako sada stvari stoje, više ništa ne izlazi iz olupine, tako da mislim da smo najveći dio posla već odradili,“ kazao je Radonjić dodajući da je „sve u svemu, zadovoljan kako su svi učlesnici u ovoj vanrednoj situaciji odreagovali.“

Remorker PR-38 „Tunj“ Mornarica VCG je 2009. godine za oko 50 hiljada eura prodala jednom biznismenu iz Tivta

On je dodao da će danas već u jutarnjim satima, ekipe UPS opet biti na licu mjesta kako bi sa obale pokupile postavljene sorbente i uklonile sve tragove prisusustva eventualnih izliva nafte, a sav materijal koji bude zaprljan uljem, biće propisno uklonjen i predat ovlašćenim firmama koje se bave tretmanom takve vrste otpada.

"Tunj" trebao postati jahta

Remorker PR-38 „Tunj“ Mornarica VCG je 2009. godine za oko 50 hiljada eura prodala jednom biznismenu iz Tivta koji je namjeravao da predivan stari brod pretvori u tzv. retro-look modernu jahtu. Troškovi relaizacije tog projekta ipak su bili preveliki, pa je PR-38 preprodat nikšičkoj firmi koja ga je nedavno iz tivatske marine Boničći gdje je boravio skoro 4 godine, brod oteglila i smjestila na maksirnom vezu blizu Perasta.

Nekadašnja JRM je seriju od pet snažnih parnih pučinskih remorkera medju kojime je bio i PR-38 „Tunj“ izgradila u Kraljevci u drgoj polovini pedesetih godina prošlog vijeka. Brodovi su sedamdesetih u bivšem tivatskom Arsealu rekonstruisani i obnovljeni, a umjesto parnog pogona ugradjen im je po jedan moćni MAN dizel motor snage 1.500 konja.

Tokom godina brodovi su prodavani privatnicima, a neki od njih su doživjeli i čudnu sudbinu pa je tako nekadašnji PR-39, pod civilnim imenom „Miloš“, 1.avgusta 1999 zaplijenila italijanska pomorska policija na nekoliko milja od Barija. Na brodu koji je po italijanskim izvorima, krenuo iz crnogorske luke Bar, tada se nalazilo čak 1.010 ljudi- romskih izbjeglica iz tadašnje SRJ.

Na brodu je zatečeno 236 ljudi, 285 žena i čak 489 djece romske nacionalsnoti, ali ne i tri osobe koje su upravljale „Milošem“ i koje su brod po tvrdnjama putnika, napustile prethodne noći nakon što je „Miloš“ ušao u italijanske vode. Oni su sa prekrcanog remorkera brzim gumenjakom pobjegli u pravcu Crne Gore, a „Miloše“ i nevoljnike na njemu prepustili moru i italijanskoj policiji.

Galerija