Zajedničke vježbe mornarica Slovenije i Crne Gore

Na poligonu kod rta Kočišće na Luštici, ronioci dviju mornarica izvešće i zajedničku vježbu rušenja objekata pod vodom
220 pregleda 5 komentar(a)
Boris Geršak, Darko Vuković, Foto: Siniša Luković
Boris Geršak, Darko Vuković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.10.2013. 14:36h

Patrolni brod Mornarice Slovenije “Triglav” V-11 i pučinski remorker PR-41 “Orada” Mornarice Vojske Crne Gore izvešće zajedničku vježbu gađanja ciljeva na moru u akvatorijumu Crnogorskog primorja.

Dejstvovaće se artiljerijskim naoružanjem kalibra 30, 20 i 14,5 mm, a “Triglav” će gađati i iz svog raketnog sistema tipa “Šturm”. Dvije mornarice uvježbavaće i bording procedure ukrcaja tima specijalaca na brod u plovidbi koji treba kontrolisati u čemu će učestvovati mornarički specijalci - pripadnici Pomorskog odreda MCG sa brzim RHIB-ovima tipa “valiant”.

Na poligonu kod rta Kočišće na Luštici, ronioci dviju mornarica izvešće i zajedničku vježbu rušenja objekata pod vodom.

Ove aktivnosti dio su višednevne posjete patrolnog broda “Triglav” i komandanta Mornarice Slovenije, kapetana bojnog broda Borisa Geršaka Mornarici VCG. Svog slovenačkog kolegu prekjuče je u Baru primio komandant MCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković koji je Geršaka upoznao sa novim mornaričkim Operativnim centrom i novoinstaliranim elektronskim sistemom MCG za nadzor mora, a koji je u operativnu upotrebu pušten u ponedjeljak.

U pratnji domaćina iz MCG, pripadnici Mornarice Slovenije juče su u tivatskom Gradskom parku položili vijenac na spomeniku narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri koji su 17.aprila 1941 u Tivatskom zalivu, žrtvujući svoje živote, potopili razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije “Zagreb” da brod ne bi pao u ruke Italijanima.

Bonus video: