NVO sektor: Krivokapić da podrži afirmaciju žena u političkom životu Crne Gore

Oni su pozdravili inicijativu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za donošenje Zakona o izmjenamama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika
99 pregleda 0 komentar(a)
Žene Skupština, Foto: Luka Zeković
Žene Skupština, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2013. 12:37h

Grupa nevladinih organizacija, njih 16, zatražiće od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, predsjednika parlamentarnih stranaka i poslanika izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika radi obezbjeđivanja većeg učešća žena u političkom životu Crne Gore.

"Zahtijevamo da predsjednik Skupštine, kao deklarisani socijaldemokrata i kao predsjedavajući Parlamentarne skupštine OEBS-a podrži predložene amandmane, tim prije što oni omogućavaju realizaciju preporuka OEBS-a i Savjeta Evrope o većem učešću žena u političkom životu, zatim Rezolucije Evropskog parlamenta o statusu žena na zapadnom Balkanu, kao i obavezujućih preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija za zabranu diskriminacije žena, koje od države Crne Gore zahtijevaju da do kraja 2013. mijenja izborno zakonodavstvo “osiguravajući da u svakoj grupi od tri kandidata na izbornim listama političkih partija bude najmanje jedna žena“, saopšteno je iz NVO sektora.

U saopštenju je ocijenjeno da je propust da se usvoji pomenuto rješenje nedvosmisleno dokazao nedostatak političke volje za postizanje ravopravnosti za koju se Crna Gora zvanično zalaže

Predlog će upititi NVO Centar za ženska prava, Akcija za ljudska prava, Anima Kotor, Centar za građansko obrazovanje, Centar za prava djeteta, Centar za razvoj nevladinih organizacija, Centar za romske inicijative, Evropski pokret za Crnu Goru, Građanska alijansa, Institut za socijalnu inkluziju, Juventas, SOS telefon Nikšić, Sigurna ženska kuća, Udruženje paraplegičara Podgorica i Vladavina prava.

Oni su pozdravili inicijativu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za donošenje Zakona o izmjenamama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i amandmane koje su, u istom cilju, predložila Socijalistička narodna partija (SNP), Pozitivna Crna Gora i Centar za monitoring (CEMI).

“Poslanici i poslanice Skupštine su u septembru 2011. godine, usvojili Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika, svjesno izbjegavši usvajanje predloga amandmana koji je jedino mogao garantovati suštinsku promjenu, kada je u pitanju veće učešće žena u radu Skupštine i lokalnih samouprava. U tom predlogu je traženo da podnosilac izborne liste kandiduje ne manje od jedne trećine lica manje zastupljenog pola, kao i da se na izbornoj listi među svaka tri kandidata, počev od prvog do trećeg kandidata, od četvrtog do šestog kandidata i tako redom, kandiduje najmanje jedno lice manje zastupljenog pola”, saopštile su NVO.

U saopštenju je ocijenjeno da je propust da se usvoji pomenuto rješenje nedvosmisleno dokazao nedostatak političke volje za postizanje ravopravnosti za koju se Crna Gora zvanično zalaže.

"Iako žene u Crnoj Gori čine nešto više od polovine populacije i predstavljaju veći dio glasačkog tijela, procenat njihovog učešća u predstavničkim tijelima i na mjestima odlučivanja je među najnižim u Evropi – svega 16 odsto u Skupštini. Uočljiva je politička tendencija da u pojedinim parlamentarnim odborima nema nijedne žene, dok su i predsjednik i potpredsjednici Skupštine muškarci. U Vladi Crne Gore su samo tri žene. Samo je jedna žena predsjednica opštine, od ukupno dvadeset jedne opštine u Crnoj Gori, dok je učešće žena među odbornicama 14 odsto“, kaće se u saopštenju.

Bonus video: