MUP ove godine od rentiranja helikoptera zaradio 65.000 eura

Najskuplje je korišćenje helikoptera “bell - 412”, pa oni koji žele da iznajme tu letjelicu za to zadovoljstvo platiće 2.500 eura po jednom satu
130 pregleda 0 komentar(a)
Helikopter MUP-a, Foto: Luka Zeković
Helikopter MUP-a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2013. 07:11h

Ministarstvo unutrašnjih poslova od početka godine državni budžet napunilo je sa 64.592 eura na osnovu naplaćivanja usluga rentiranja helikoptera iz njihove flote.

MUP je u julu 2013. godine donio novi cjenovnik o naknadama usluga korišćenja četiri helikoptera kojima raspolaže, a sat letjenja je najjeftiniji na njihovoj “gazeli”.

Onaj ko ima da plati panoramsko razgledanje Crne Gore ili prevoz “gazelom”, moraće da plati 1.000 eura za sat vremena vožnje. U tu uslugu uračunati su svi troškovi - pilot, gorivo, oprema...

U novom cjenovniku MUP-a piše da 1.000 eura košta i sat letjenja helikopterom “bell - 206”, dok onaj ko želi da putuje letjelicom “bell-212” mora za sat vremena da plati 2.200 eura.

Najskuplji sat korišćenja helikoptera iz flote MUP-a je za “bell - 412”, pa oni koji žele da iznajme tu letjelicu takvo zadovoljstvo će platiti 2.500 eura po jednom satu.

MUP je donio odluku da isti cjenovnik korišćenja njihovih helikoptera bude i za pravna kao i za fizička lica.

Međutim, ukoliko se pogleda cifra koju je MUP naplatio od početka godine, nije teško zaključiti da njihovi helikopteri rijetko lete u komercijalne svrhe.

MUP je u maju ove godine odgovorio “Vijestima” da komercijalne ugovore o iznajmljivanju helikoptera sa tom institucijom imaju samo Demokratska partija socijalista i Radio-difuzni centar.

Iako je cjenovnik za korišćenje helikoptera MUP-a promijenjen, to se nije dogodilo sa tarifama Uprave policije tako da su njihove usluge prilikom obezbjeđenja priredbi i sportskih događaja nepromijenjene još od 2008. godine.

Obezbjeđenje događaja po starim cijenama

Već pet godina UP po tom istom cjenovniku naplaćuje svoje usluge prilikom obezbjeđenja priredbi i sportskih događaja, tako da su organizatori javnog skupa dužni da uplate novac za svaku stavku koja je predviđena tim cjenovnikom.

“Ove godine Uprava policije je na osnovu pružanja usluga obezbjeđenja priredbi i sportskih događaja od početka godine do danas naplatila 8.486,00 eura”, piše u odgovoru MUP-a.

Prema tom ustaljenom cjenovniku, klubovi i organizatori javnih priredbi i sportskih događaja, svakog angažovanog policajca plaćaju četiri eura po satu.

Osim što se prilikom obezbjeđenja priredbi i sportskih događaja plaćaju pripadnici uniformisanih jedinica policije, cijenu imaju i policijski automobili.

Tarifa automobila, sa oznakom policije, obračunava se po pređenom kilometru - pa tako terensko policijsko vozilo košta 1,5 eura po pređenom kilometru.

Obični policijski automobil po kilometru ima tarifu 1 euro, dok je za 40 centi jeftinije korišćenje policijskog motocikla ili motora.

Bonus video: