Novim propisima u borbu sa bukom: Osam tihih zona u Budvi

U rejonu gdje je najviše lokala autori novog dokumenta buku su noću od 23 do 7h, limitirali na 50 decibela
235 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 18:52h

Grad Budva biće podijeljen na akustične zone, u kojima će tačno biti definisane granične vrijednosti nivoa buke.

Završna javna rasprava o dokumentu koji uređuje taj problem, a koji je napravio opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje, zakazana je za danas. Prema tom Nacrtu, maksimalna dozvoljena granična vrijednost buke na otvorenom je 60 decibela.

“U akustičnim zonama je zabranjeno prouzrokovati buku iznad propisanih graničnih vrijednosti. Upotreba elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom i iz ugostiteljskih objekata dozvoljena je od 9 do 24 časa, pod uslovom da ne prelazi propisane granične vrijednosti. Nivo buke prilikom upotrebe zvučne opreme za potrebe javnih okupljanja na otvorenom, ne smije preći 110 dB, pri čemu maksimalni nivo buke ne smije preći 120 dB mjereno na udaljenosti četiri metra od izvora”, piše u odluci koju je sačinila rukovodilac odjeljenja za zaštitu životne sredine Anđa Popović, a potpisala sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić.

Budvanska opština biće podijeljana na osam akustičnih zona.

Najmanje granične vrijednosti nivoa buke dozvoljene su u “tihoj zoni u prirodi” i to 35 decibela, u dnevnim časovima, i 30 decibela od 23 do 7 sati ujutro. Tiha zona u prirodi je zona koja nije pod uticajem buke saobraćaja, industrije ili rekreativnih aktivnosti i u njoj su neurbanizovani dio područja opštine Budva, kao i dio NP „Lovćen“.

Druga zona „tiha zona u aglomeraciji”, definisana je kao površina u kojoj je potrebno očuvati niži nivo buke u urbanom okruženju. Tu su granične vrijednosti nivoa dnevne i večernje buke propisane na 40 decibela, a noćna buka od 23 do 7 sati ne smije prelaziti 35 decibela. U tu zonu spadaju gradski parkovi, parkovske površine u urbanizovanim zonama, javne zelene površine i plaže, kao i površine pod zelenilom u hotelskim kompleksima i hotelima Slovenska plaža, Zavala, bečićki hotelski kompleksi, Miločer, Sveti Stefan.

Treća je “zona povišenog režima zaštite od buke”, a riječ je o djelovima u kojima je neophodno zaštititi naročito osjetljive grupe stanovništva, poput djece i starih. U njoj granične vrijednosti dnevne i večernje buke ne smiju prelaziti 50 dB, a noćna buka je limitirana na 40 decibela.

U tu zonu spadaju OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“, „Druga osnovna škola“, OŠ „Mirko Srzentić“ u Petrovcu, SMŠ „Danilo Kiš“, četiri vrtića PU „Ljubica Jovanović Maše“, dva u Budvi, i po jedna u Petrovcu i Pržnu, domovi zdravlja, kapele i gradska groblja, manastirski kompleks Podostrog, kao i svi manastiri i crkve.

Četvrta je stambena zona, (zgrade i kuće). Granični nivo dnevne i večernje buke je limitiran na 55 decibela, dok nivo noćne buke ne smije preći 45 decibela. U toj zoni su naselja Komoševina, Babin do, Bijeli do, Dubovica, Rozino, Velji Vinogradi, Lazi, Bečići i Petrovac.

Dio grada posebno Stari grad i gradsko šetalište u kome se nalazi najveći broj ugostiteljskih lokala i otvorenih šankova, a koji su označeni kao najveći izvori buke, definisani su kroz petu zonu mješovite namjene.

Tu granični nivo dnevne i večernje buke ne smije preći maksimalno dozvoljenih 60 decibela, a noćna buka od 23 časa do sedam ujutro, limitiran je na 50 decibela.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odluke pripao je Komunalnoj policiji

U toj zoni su Jaz, Stari grad, Budva centar Potkošljun centralni dio, Zavala, Bečići ispod magistrale, Pržno i Kamenovo, Sveti Stefan, Petrovac centar, Buljarica I, Perazića do, Seoce, Rijeka Reževića...

Nadzor nad sprovođenjem te odluke obavljaće organ uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odluke pripao je Komunalnoj policiji.

U novom Nacrtu posebno je označena zona pod jakim uticajem buke koja potiče od saobraćaja a u koju su ubrojani bulevari, zaobilaznica, Jadranska magistrala, Topliški put, gdje je granični nivo dnevne i večernje buke određen na 60, a noćni na 55 decibela.

Odlukom su definisane i industrijska zona poput Jaza i naselja Vještice, i na granici ove zone buka ne smije prelaziti granične vrijednosti nivoa buke u zoni sa kojom se graniči.

Galerija

Bonus video: