Građani od Vlade traže 776 hiljada na ime poplava i suša

U Vladi još nijesu odlučili o zahtjevu 528 građana za nadoknadu štete...
0 komentar(a)
poplave, Vranići, Foto: Luka Zeković
poplave, Vranići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2013. 17:01h

Više od 500 građana potražuje od Vlade 776.902 eura na ime obeštećenja za štete pretrpljene od elementarnih nepogoda.

Zahtjeve 528 građana za isplatu štete, koju je prethodno procijenila Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Glavnog grada, u Vladi još nijesu razmatrali, jer je riječ o “značajnim sumama koje je potrebno odobriti”.

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović, koja dužnost predsjednice Vladine komisije obavlja od decembra 2012. godine, saopštila je da su iz Glavnog grada u maju poslali zahtjev za ukupno 316 građana, sa procijenjenom štetom od oko 330.000 eura.

“Takođe je tada dostavljen spisak od 77 poljoprivrednika sa područja GO Tuzi koji su pretrpjeli štetu na elektromotorima. Ukupan iznoš te štete je 7.360... U julu je iz gradske komisije poslat i zbirni zahtjev sa ukupno 135 pojedinačnih zahtjeva sa procijenjenom štetom od 436.542 eura”, pojasnila je Vučinović.

Ona je istakla da je Vladina komisija dobila 87 pojedinačnih zahtjeva sa teritorije Podgorice i gradskih opština Golubovci i Tuzi, navodeći da je najstariji zahtjev od decembra 2012. godine.

Najstariji zahtjev je iz decembra 2012. godine, a ogromna većina podnesena je u maju i julu, nakon što je štetu procijenila Komisija Glavnog grada

Vučinović je objasnila da je komisija zasjedala ukupno šest puta i obrađivala pristigle zahtjeve građana sa područja svih crnogorskih opština.

Od ukupnog broja obrađivanih zahtjeva, sa područja Podgorice i gradskih opština Golubovci i Tuzi, u proteklom periodu je pristiglo je i obrađeno ukupno 87 pojedinačnih zahtjeva.

“Za 87 zahtjeva sa područja glavnog grada i gradskih opština Vladina komisija je opredijelila ukupno oko 25.000 eura pomoći, od čega je, prema informacijama iz Ministarstva finansija, isplaćeno oko 60 odsto obrađenih zahtjeva”, saopštila je Vučinović, dodavši da isplata pomoći zavisi od stanja u tekućoj budžetskoj rezervi.

Bonus video: