Softić: Znam ko su napadači i nalogodavac napada 2007.

Danas su dva mjeseca od postavljanja eksplozivne naprave u dvorište dopisnika “Vijesti” i “Monitora” iz Berana Tufika Softića
20 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 16:29h

Oko 100 novinara i predstavnika civilnog sektora protestvovalo je danas ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nerazjašnjenih napada na novinare.

Na skupu povodom dva mjeseca od nerasvijetljenog bacanja bombe u dvorište kuće novinara "Vijesti" Tufika Softića, poručeno je da nadležni organi nijesu ništa uradili kako bi se novinari osjećali sigurno u obavljanju svog posla.

Predsjednica sidnikata medija Marijana Camović podsjetila je i napad na Softića 2007. godine, kada je brutalno pretučen ispred svoje kuće.

"Oba slučaja su za policiju i dalje misterija, Ne znaju ko ga je napao, zbog čega, da li slučajevi povezani, ali znaju da pričaju da su sloboda medija i novinara od izuzetnog značaja”, poručila je Camović.

Video: Zoran Bojović

Ona je kazala da se pita kada će novinari tu slobodu i osjetiti:"Nemamo razloga da vjerujemo da će bilo koji slučaj napada na novinare koji su počinilinepoznata lica biti riješen, jer nijesu riješeni ni oni kada su nas otvoreno vrijeđali, psovali i šamarali”.

Od ubistva Duška Jovanovića, kako je kazala, napadi na novinare su uvijek prioritet nadležnih, ali samo u javnim nastupima.

“Mi više nemamo vremena da čekamo i zato tražimo da se konačno kaže ko su napadači i ubice i ko ih šalje. Tražimo, jer nećemo da se pomirimo sa tišinom na koju nadležni računaju”, poručila je Camović.

Ona je napomenula da je sindikat na okupljanje pozvao i slobodne građane.

“Od prije nekoliko dana slobodan građanin je i Ivan Bušković, čovjek koji je nakon pravosnažne presude za napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić dvostruko nagrađen ublažavanjem kazne. Da li je to poruka države nama? Je li to način na koji nam država poručuje da će da nas štiti?”, pitala je Camović.

Ona je kazala da medijski radnici u ekonomskom i socijalnom smislu dijele sudbinu zaposlenih u Crnoj Gori.

“I nas otpuštaju i naše se plate smanjuju il ih ne dobijamo, ali samo na nas nasrću na ulici isključivo zbog posla kojim se bavimo”, kazala je ona.

Softić: Nalogodavac tada bio debelo zaštićen

Novinar Tufik Softić poručio je da nasilje nad novinarima mora da prestane, kao i da se napadi moraju rješavati.

“Poruku šaljem državnim istitucijama, ali i predstavnicima međunardonse zajednice, od kojih zahtijevamo da nastave da vrše pritisak na institucije da rješavaju napade na novinare, jer sam siguran da bez njega neće biti riješen nijedan”, kazao je Softić.

On je poručio da je nedopustivo da do danas nije riješen ni jedan napad na novinare, jer nijesu kažnjeni naručioci i nalogodavci.

“Svaki novi napad znači da se pogoršava novinarska bezbjednost i da se smanjuje stepen medijskih sloboda. Nizak stepen slobode je posljedica toga što nije riješen ni jedan napad”, kazao je on.

Softić je rekao da ima informacije od nadležnih organa da je skopljen mozaik što se dogodilo 2007. godine.

“Ako je vjerovati tim informacijama zna se ko su bili izvršioci koji su me tukli, ali i nalogodavac. Zna se ko su bila ta dva mladića koja su držala bejzbolke, a oni sada nijesu u Crnoj Gori. Nalogodavac takođe. Zna se kad im je dao novac. Ostaje sve to da se dokaže i ja to prihvatam sa skeposom. Da li je to moguće dokazati poslije šest godina, otvoreno je pitanje”, rekao je Softić.

On je napomenuo da se postavlja i pitanje odgovornosti za sve one koji su radili na tom slučaju 2007. godine.

“Ja sam potpuno ubijeđen da je taj slučaj mogao biti riješen i 2007. godine da nije osoba na koju se ukazuje kao nalogodavac nije bila debelo zaštićena u Crnoj Gori”, rekao je Softić.

Kada je drugi slučaj u pitanju, on je rekao da jedino jasno da je sam na sebe bacio bombu, kako je taj napad predstavljen u dijelu javnosti.

“Bacio sam sam na sebe ekspoziv da bih navodno dobio azil. Ja sam motiva imao i 2007. godine ali sam ja i dalje tu i nemam namjeru da idem. Jak motiv da ostanem je nada da se nalogodavac izvede pred sud i ja doživim kakvu takvu satisfakciju za sve neprijatnosti koje smo ja i moja porodica proživjeli i proživljamo”, rekao je Softić.

On je rekao da ne želi da govori o imenima, kako zbog toga što nema dokaze, tako i jer je te informacije primio sa dozom skepse.

"Nismo bezbjedni iako radimo u javnom interesu"

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević kazala je da nijedna porodica ne može i ne smije osjeti bezbjednom dok se tako ne osjete porodice noivinara Softića i novinarke Lakić.

“Nijesu samo oni bili ugroženi već i njihovi najmiliji i djeca. Toga treba da nas je sve sramota zajedno sa nadležnima i odgovornima u državi koji su bili dužni da im, kao i svima drugim novinarima i civilnim aktivistima, obezbijede sigurno okruženje za rad”, poručila je ona.

Crna Gora je, kako je kazala, pala na tom testu, što zna i međunarodna zajednica.

[GALERIJA] Ministre, ko nas bije? >>>

“Red je da toga budu svjesni i građani i da se na sve načine ujedine i svaki dan da ponavljamo da svi izvšioci i nalogodavci, ali i oni koji su opstruirali istrage, budu privedeni pred licem pravde, jer jedino tada će njihove, a i naše porodice biti sigurne”, kazala je Gorjanc Prelević.

Ona je napomenula da se Akcija zalagala da se unaprijedi Krivični zakonik i da se novianarima i drugima koji rade u javnom interesu omogući status zaštite koju uživaju i službena lica.

Član Glavnog odbora Radomir Kračković pričitao je proglas Sindikata medija.

“Danas se navršavaju dva mjeseca od kada je bačen eksploziv u dvorište našeg kolege Tufika Softića. Prošlo je takođe i sedam godina od kada je Softić prebijen, takođe ispred svoje kuće. Prošlo je i šest godina od napada na sportskog izvještača Mladena Stojovića i gotovo cijela decenija od ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića. Mjeseci i godine nijesu bili dovoljni da se ovi slučajevi riješe. U toku je sudski postupak zbog napada na koleginicu Oliveru Lakić ali ni tu nije utvrđen motiv. Ovo su samo neki od najetežih slučajeva, a desilo se još mnogo uvreda i nasrtaja na nas.

Mi novinari nijesmo bezbjedni iako radimo u javnom interesu. Insistiramo da nas policija i tužilaštvo zaštite i da omoguće da radimo slobodno i bez opasnosti po život i zdravlje nas i naših porodica”, kazao je Kračković.

“Mediji jesu polarizovani, ali mi moramo biti iznad toga i moramo biti svjesni da fizički i verbalni ali i ekonomski i socijalni napadi kojima smo konstantno izloženi se tiču svih nas”, rekao je Kračković

On je rekao da je pitanje ko je sljedeći, jer su na meti svi oni koji se suprostavljaju kriminalu, korupciji i drugim društvenim devijacijama.

Od policije i tužilaštva zahtijevaju, kako je kazao, brzu i efikasnu istragu i konačno otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca napada na novinare sa posebnim akcentom na utvrđivanje motiva.

“Pozivamo ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i vršioca dužnostu vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića da istraže i procesuiraju sve slučajeve verbalnih i fizičkih napada na novinare, a posebno one u kojima su učestvovali javni funkcioneri. Pozivamo Evropsku Komisiju da ne prestane da pita našu Vladu: Ko stoji iza napada na novinare”, rekao je Kračković.

On je pozvao novinare i na solidarnost i aktiviranje u borbi za prava i bolji položaj, ostavljajući po strani politiku i podjele.

“Mediji jesu polarizovani, ali mi moramo biti iznad toga i moramo biti svjesni da fizički i verbalni ali i ekonomski i socijalni napadi kojima smo konstantno izloženi se tiču svih nas”, rekao je Kračković.

Dokle će novinari čekati tužilaštvo?

Novinari koji kritički pišu o vlasti ostaće meta sve dok policija i tužilaštvo ne počnu profesionalno da rade svoj posao. Poslenike javne riječi može zaštititi samo njihova solidarnost, smatraju sagovornici “Vijesti” iz civilnog sektora, političkih stranaka i medijski eksperti.

Ljetošnja eksplozija, kao ni napad na Softića prije šest godina nijesu rješeni, ali ni mnogi drugi, uključujući ubistvo Duška Jovanovića. Prije dva dana iz zatvora je prije vremena, sa skraćenom kaznom, pušten i Ivan Bušković, osuđen za napad na Oliveru Lakić.

Kako će biti kažnjen napad Vladimira Bebe Popovića na reportere “Vijesti” policija još nije objeledanila, nakon što je tužilaštvo ocijenilo da njegove krivične odgovornosti nema. Ni Uprava policije, a ni Ministarstvo unutrašnjih poslova nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” povodom svih neistraženih napada i maltretiranja. Predsjednik SO Kolašin Mile Šuković još nije kažnjen zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke “Monitora” Milene Perović.

“Novinari - kritičari vlasti ne mogu da računaju na zaštitu države, to je jasno na osnovog onoga što se dešava posljednjih godina”, kaže novinar Duško Vuković

I dugogodišnji novinar Duško Vuković tvrdi da su samoorganizovanje i jačanje solidarnosti unutar novinarske profesije jedini način za njihovu zaštitu: “Novinari - kritičari vlasti ne mogu da računaju na zaštitu države, to je jasno na osnovog onoga što se dešava posljednjih godina”.

Član Savjeta RTCG Goran Đurović ima sličnu poruku. “Dugogodišnje nečinjenje državnih institucija u otkrivanju i kažnjavanju počinilaca napada na novinarke i novinare je odavno poprimilo dramatične razmjere. Jedan od institucionalnih odgovora je organizovanje novinarki i novinara u sindikalnu organizaciju, što je nedavo i učinjeno. Sljedeći korak može da bude okupljanje i reakcija svih struktura u društvu povodom ovog problema. Organizovano prenošenje stavova međunarodnim organizacijama, a prije svih Evropskoj komisiji može donekle smanjiti pritisak na rad novinara”, ocjenjuje on.

Đurović za “Vijesti” podsjeća da je godinama insistirao da ovo bude jedna od tema javne polemike na RTCG, ali da se to još nije desilo.

Samozaštita i ništa više

Nakon posljednjega u nizu nasrtaja na novinare, onog nedavnog napada Vladimira Popovića i šefa Milovog obezbjeđenja na ekipu “Vijesti”, novinarima ne preostaje drugo nego da se ubuduće sami brinu o svojoj bezbjednosti.

"Sve dok ne profunkcioniše elementarna profesionalnost u policiji i pravosuđu, dakle minimalna pravna sigurnost, novinari će biti izloženi svakakvim pritiscima od strane ovog režima", ocijenio je poslanik DF Koča Pavlović, koji je nekada takođe bio novinar.

Sloboda novinara i medija je osnov demokratije

Državni organi moraju da rješe napade na novinare ne zbog EU već zbog nas, građana Crne Gore jer je novinarska profesija specifična. Sloboda novinara i medija je osnov demokratije, kaže poslanik DPS-a i bivši novinar Predrag Sekulić.

“Ako ne postoji lična sloboda novinara, onda je to problem društva i toga koliko smo se razvili kao demokratska država. Mislim da državni organi rade da otkriju počinioce i mislim da u tome ima napretka. Vjerovatno se moglo i više, a zašto nije, to takođe treba da ocijene oni čiji je to posao”, rekao je Sekulić.

Policija još razmišlja da li da goni Popovića

Policija ni nakon više od mjesec dana nije odlučila da li će podnijeti prijavu protiv Vladimira Bebe Popovića zbog napada na reportere “Vijesti” Miodraga Babovića i Luku Zekovića. Popović, neformalni saradnik crnogorskog premijera Mila Đukanovića i direktor Instituta za javnu politiku 3. septembra vrijeđao je i psovao reportere “Vijesti” nakon što su ga fotografisali ispred zgrade u kojoj se nalazi njegova organizacija.

Tada im je oteo opremu za rad, izbrisao fotografije i provjeravao snimke na diktafonu, a zbog čega su Babović i Zeković istog dana policiji podnijeli prijavu protiv njega.

Nakon deset dana, podgorički osnovni tužilac Ljiljana Klikovac ocijenila je da nema osnova za krivično gonjenje Popovića i da u Popovićevom napadu jedino može biti prekršaja vrijeđanja drugoga na javnom mjestu.

Vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Veselin Vučković tada je rekao da je tužilac naložio policiji da ocijeni da li ima osnova za prekršajno gonjenje. Iako je Vučković prije više od dvadeset dana najavio da će policija, najvjerovatnije za par dana saopštiti svoj stav, to se još nije dogodilo.

Nakon odluke tužilaštva, “Vijestima” je više puta iz Uprave polcije rečeno da je rok za podnošenje prijave 60 dana, i da još nije odlučeno da li će Popović prekršajno odgovarati.

Popović i njegovi saradnici su montirali snimke događaja i objavili ih na Ju tjubu, pokušajući da zataškaju i činjenicu da je incidentu prisustvao i službenik policije, član premijerovog obezbjeđenja Zoran Jovanović.

Galerija

Bonus video: