Olakšati preventivne preglede žena koje dolaze zbog raka dojke

Prema podacima od septembra prošle godine do avgusta ove, u Crnoj Gori registrovano 277 pacijenata oboljelih od raka dojke
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 13:39h

Zdravstvene ustanove u Crnoj Gori moraju biti bolje organizovane kako bi mogle lakše primiti žene koje dolaze na preventivne preglede zbog raka dojke, ocijenjeno je na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Na sjednici tog skupštinskog tijela, koja je bila posvećenu međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke, ponovljeno je da je, prema podacima od septembra prošle godine do avgusta ove, u Crnoj Gori registrovano 277 pacijenata oboljelih od raka dojke.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović podsjetio je da je, reformom primarne zdravstvene zaštite, kao obavezan, uveden preventivni pregled za rano otkrivanje raka dojke, za žene starije od 45 godina.

Grbović je objasnio da ljekarski pregled uključuje pregled kod ljekara i dijagnostičke procedure - mamomgrafija i ultrazvuk dojke.

"Mimo toga oportunog otkrivanja raka dojke mi ćemo otpočeti i skrining raka dojke, pretpostavljam u prvom kvartalu iduće godine, kako bi napravili jedan sveobuhvatan pristup tom problemu, ali u jednom drugoj starosnoj populaciji, a to su žene između 50 do 60 godina“, naveo je on.

Grbović je rekao da je poruka Ministarstva zdravlja da svaka žena treba da rano počne sa samopregledima, prvom koraku ka, kako je naveo, ranom prepoznavanju i otkrivanju da imaju neki zdravstveni problem.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja u okviru projekta koji radi sa Agencijom za atomsku energiju, treba da nabavi digitalni mamograf, koji će biti smješten u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

"Projekat je vrijedan oko 500 hiljada eura, s tim da je participacija države 100 hiljada eura. Ove godine je Vlada opredjelila 50 hiljada eura, a naredne godine još toliko, kako bi uspješno implemetirali i taj poduhvat“, kazao je Grbović.

"Danas se više ne trudimo da žene same otkriju bolest samo pregledom, nego se da organizovana država, i organizovani zdravstveni sistem svakoj zdravoj ženi, počev od 50. godine omogući blagovremeno kvalitetno, na digitalnom mamomgrafu otkrivanje eventualno postojeće bolesti“

Direktor klinike za onkologiju KCCG Nebojša Crnogorac kazao je da kontrola raka dojke podrazumjeva prevenciju kako spriječiti bolest, navodeći da se smatra da adekvatna ishrana, fizička aktivnost smanjuju rizik nastanka.

Crnogorac je naveo da u skriningu, kroz zdravu populaciju pokušaju da otkriju u predkliničkoj fazi bolest.

"Danas se više ne trudimo da žene same otkriju bolest samo pregledom, nego se da organizovana država, i organizovani zdravstveni sistem svakoj zdravoj ženi, počev od 50. godine omogući blagovremeno kvalitetno, na digitalnom mamomgrafu otkrivanje eventualno postojeće bolesti“, rekao je on.

Crnogorac je naveo, da je prema podacima od septembra prošle godine do avgusta ove, u Crnoj Gori registrovano 277 pacijenata oboljelih od raka dojke, navodeći da su tri četvrtine stariji od 50 godina.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zorica Kovačević, koja je i direktor danilovgradskog Doma zdravlja kazala je da su u toj ustanovi obavili više od 6.245 mamografskih pregleda i preko 1,8 hiljada pregleda za žene koje žive van te opštine.

"Saglasna sam da Ministarstvo zdravlja mora veoma brzo smisliti da krenemo u planirani skrining i da nije veliko posao pozvati 35 hiljada žena da obave mamografski pregleda, ako smo već stvorili 80 odsto pretpostavki“, rekla je ona.

Kovačević je kazala da je oprema nabavljena, edukacija ljekara u toku, navodeći da najveći problem vidi u menadžmentima ustanova koje to treba da sprovode.

Ona je poručila da će Dom zdravlja u Danilovgradu u oktobru primati žene iz drugih gradova, da obave mamografske preglede.

Predstavnik nevladine organizacije (NVO) Zdrava dona Montenegrina Dijana Laković kazala je da je ta organizacija za pet godina koliko postoji, uradili puno na buđenju svijesti kod žena, kada je u pitanju otkrivanje karcinoma dojke.

"Prije svega, cilj naše organizacije jeste ukazivanje na značaj i prevenciju ranog otkrivanja karcinoma dojke“, rekla je ona.

Ona je navela da je ta NVO organizovala predavanja u srednjim školama kako bi ukazali na vrijeme o značaju preventivnih pregleda.

Bonus video: