Notarska komora za upis novih članova umjesto 1.000 sada traži 5.000 eura

U 14 crnogorskih gradova rade 44 notarske kancelarije, a institucija notarijata uvedena je prije dvije godine
88 pregleda 0 komentar(a)
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
notarska komora, Foto: Printscreen notari.webcg.me
Ažurirano: 10.10.2013. 19:13h

Notarska komora je prije nekoliko mjeseci odlučila da cijenu upisa potencijalnim notarima podigne sa 1.000 na 5.000 eura.

Zbog čega je donijeta odluka o tako drastičnom povećanju da bi neko bio upisan u registar komore predsjednica NK Tanja Čepić-Mugoša nije odgovorila. Izostao je i odgovor na pitanje da li se takvom odlukom sprečavaju zainteresovani da se bave poslovima notarijata, kao i na pitanje na osnovu čega je NK procijenila da u Crnoj Gori, pogotovo na sjeveru, neko ima platežnu moć da, osim izdataka za kancelariju, uplati dodatnih 5.000 eura da bi se upisao u NK. Iz komore javnih bilježnika u susjednoj Hrvatskoj “Vijestima” je sopšteno da upis košta 8.000 kuna, a što je oko 1.200 eura.

Sagovornici “Vijesti” iz Ministarstva pravde i Advokatske komore nijesu željeli da se izjašnjavaju da li odlukom o povećanju upisnina notari stvaraju monopol nad poslom koji im je obezbijedila država, tako što je građane obavezala da većinu pravnih obaveza moraju završiti kod notara, poput sklapanja ugovora o kuporodaji, notarskih ovjera, prepisa...

Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević kazala je za “Vijesti “ da je odluka o upisu isključiva nadležnost NK na koju ministarstvo i pored nadzorne uloge ne može da utiče: “Jedini pravni put je da zainteresovana strana pokrene postupak pred Ustavnim sudom”.

Ona je kazala da ne može presuđivati da li se tako stvara monopolistički položaj: “Sigurno je da je cijena upisnine mnogo veća nego za bilo koju drugu profesiju u državi, poput advokatske. Uporedno iskustvo zemalja u okruženju govori i da je mnogo veća nego u odnosu na cijenu upisnine zemalja u regionu, na primjer Hrvatske”.

U 14 crnogorskih gradova rade 44 notarske kancelarije, a institucija notarijata uvedena je prije dvije godine u korist povećanje pravne sigurnosti građana, uvođenja bržih i jednostavnijih pravnih procedura. Ustavni sud se još nije izjasnio o inicijativi Advokatske komore za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke da se državni posao prenese na pojedince.

U narednoj gorini trebalo bi da im predsjednici sudova delegiraju i ostavinske predmete. Prema statistici, notari su u prošloj godini napisali 25.193 notarska zapisa. Uprkos iznuđenom smanjivanju notarskih tarifa krajem 2011. godine, cijene njihovih usluga i dalje su visoke. Tako se za vrijednost predmeta veću od 120.000 eura notaru daje i do 5.000 eura. Za sačinjavanje zapisa o testamentu, notarska tarifa je 100 eura.

Advokatska licenca košta duplo manje

Za registraciju advokata u crnogorsku Advokatsku komoru mora da se izdvoji oko 2.400 eura. Predsjednik AK Zdravko Begović kaže za “Vijesti” da je cijenu upisa odredeđena prema ekonomskoj moći građana, pa potencijalni advokat za dobijanje licence mora da uplati pet prosječnih zarada.

“Time je Advokatska komora omogućila velikom broju mladih ljudi da se bavi advokaturom, iako to znači dodatnu konkurenciju u poslu. Ipak, smatramo da je taj iznos adekvatan aktuelnim ekonomskim uslovima jer i to je cifra koja nije dostupna svima. Sve preko tog iznosa bilo bi stvaranje neke vrste monopola”, ocijenio je Begović.

Bonus video: