Dujović na čelu Apelacionog suda?

Mjesto predsjednika Apelacionog suda ostalo je upražnjeno od kada je dotadašnja predsjednica Svetlana Vujanović izabrana za sudiju Vrhovnog suda Crne Gore
173 pregleda 13 komentar(a)
Mušika Dujović, Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Mušika Dujović, Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2013. 06:50h

Čelnik Višeg suda Mušika Dujović, najozbiljniji je kandidat da preuzme funkciju predsjednika Apelacionog suda, saznaju "Vijesti".

Prema nezvaničnim informacijama, na oglas Sudskog savjeta Crne Gore za izbor predsjednika Apelacionog suda, prijavili su se Dujović i sudija Apelacionog suda Zoran Smolović.

"Vijesti" su, tim povodom, elektronskom poštom pisale Sudskom savjetu i direktorici Vesni Aćimić, ali oni nijesu odgovorili.

Mail - sa pitanjem: koliko se kandidata prijavilo na oglas i da li su među prijavljenima sudije Dujović i Smolović, krajem prethodne sedmice poslat je i sekretaru Vrhovnog suda Sanji Kalezić.

"Povodom Vašeg pitanja, informišemo Vas da je postupak javnog oglasa za izbor predsjednika Apelacionog suda Crne Gore jos uvijek u toku", navodi se u odgovoru.

Početkom sedmice, Kalezić je "Vijestima" na ponovljeno pitanje, saopštila da je službeno odsutna, tako da nam ne može obezbijediti informaciju, uputivši novinara da pitanja direktno uputi Sekretarijatu Sudskog savjeta.

Ni u podgoričkom Višem sudu nije bilo moguće provjeriti nezvanična saznanja. Portparolka Milena Đaletić kazala je da je službeno van Podgorice, dodajući da nema informaciju da li je Dujović konkurisao za predsjednika Apelacionog suda.

U istom sudu su saopštili da Dujović ne može odgovoriti na to pitanje, jer je na sastanku, van zgrade.

Mjesto predsjednika Apelacionog suda ostalo je upražnjeno od kada je dotadašnja predsjednica Svetlana Vujanović izabrana za sudiju Vrhovnog suda Crne Gore.

Početkom juna, pet sudija Apelacionog suda optužili su Vujanović da je nezakonito izmijenila godišnji raspored poslova, zbog čega su se za pomoć pismom obratili predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Nakon što je izabrana za sudiju Vrhovnog suda, Vujanović je bila izričita da neslaganje sa doskorašnjim kolegama nije razlog zbog kojeg je donijela odluku da napusti tu funkciju.

Ona je, poslije polaganja zakletve, odgovarajući na novinarska pitanja, kazala i da se nikada ne bi kandidovala za predsjednicu Vrhovnog suda.

Tada je oštro komentarisala rad pojedinih sudija, navodeći da problem sudstva nije u tolikoj mjeri korupcija, koliko neznanje i nezainteresovanost sudija da rade na svojoj edukaciji.

Vujanović je istakla da je posao sudije i težak, naročito zbog čestih izmjena zakona, za koje je nužno da se usklade sa evropskim, ali da se tako vrlo često stvara komplikovana situacija sudijama.

Bonus video: