Traži pravdu na sudu

Dragojević kažnjen smanjenjem plate od 20 odsto

Dragojević je kažnjen je u tekstu objavljenom u "Vijestima" navodno iznio netačne informacije u vezi sa obukom mašinovođa za nove vozove iz Španije
3 komentar(a)
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2013. 09:56h

Izvršni direktor Željezničkog prevoza Milojica Zindović kaznio je inženjera Milisava Dragojevića sa 20 odsto mjesečne plate u trajanju tri mjeseca zbog toga što je u tekstu "Mašinovođe na brzu ruku dobili vozačke dozvole" navodno iznio netačne informacije u vezi sa obukom mašinovođa za nove vozove iz Španije.

Dragojević je u pomenutom tekstu kao stručnjak sa višedecenijskim iskustvom izjavio da mašinovođe novih vozova nijesu prošli neophodnu obuku pod nadzorom iskusnih kolega. Iako su pokrenuli disciplinski postupak, u ŽPCG nijednom nijesu eksplicitno opovrgli Dragojevićeve tvrdnje.

"Ovu odluku smatram neprihvatljivom pa ću pravdu potražiti na sudu", kazao je Dragojević.

Uprava je, po sumnjama Dragojevićevog advokata i Sindikata mašinovođa, bila spremila otkaz Dragojeviću, ali se odustalo od te radiklane mjere pa mu je, kao opomena da ne smije da priča bez dozvole, izrečena kazna na platu.

U Akciji za ljudska prava (HRA) kažu da je, iako je bolja novčana kazna nego otkaz, ova odluka neprihvatljiva.

"Treba istrajati u obaranju ove odluke u cilju dosljedne zaštite prava na slobodno izražavanje, na stručni, javni komentar čovjeka koji je ukazujući na nedovoljnu obuku mašinovođa, očigledno postupao u javnom interesu, svjestan rizika da to čini na sopstvenu štetu. Ovo pogotovo jer u disciplinskom postupku nijesu utvrđene relevantne činjenice o tome da li je zaista sprovedena odgovarajuća obuka mašinovođa, odnosno nije utvrđeno da inženjer Dragojević nije imao opravdane razloge za svoj javni komentar", kazala je "Vijestima" Tea Gorjanc-Prelević iz Akcije za ljudska prava.