Budva: Uz Stari grad niče 14 spratova u 10.000 m2

Tabla sa građevinskom dozvolom osvanula je juče na gradilištu, a mašine su počele da pripremaju teren za izgradnju stambenog kompleksa
173 pregleda 0 komentar(a)
Budva centar, Foto: Vuk Lajović
Budva centar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.10.2013. 20:07h

Nakon što su ušli u završnu fazu izgradnje rezidencijalnog kompleksa vila „Dukljanski vrtovi“ na Zavali, investitori okupljeni oko svoje druge firme MCG Montenegro, počeli su radove na novom projektu u Budvi - izgradnji višespratnog stambeno-poslovnog centra u srcu grada.

Višespratnica, sa ukupno 14 etaža, od kojih su tri podzemne, niče na mjestu nekadašnjeg supermarketa „Roda“, na samo 50 metara od Starog grada, upravo na lokaciji zbog koje je i oboren Detaljni urbanistički plan „Budva centar“, te pokrenuta procedura izmjene tog planskog dokumenta.

Tabla sa građevinskom dozvolom osvanula je juče na gradilištu, a mašine su počele da pripremaju teren za izgradnju stambenog kompleksa.

Radovi će, objavljeno je, trajati do 1. juna 2015. kada će, navode investitori, kompletna građevina od ukupno 10.122 kvadrata stambenog i garažnog prostora biti završena.

Namjera investitora da gradi višespratnicu još prije godinu je izazvala revolt mještana Gospoštine, koji su pokrenuli inicijativu za obaranje DUP-a „Budva centar“

Izgradnju će voditi budvanska kompanija „Novkol monte“ i „Montera construction“, koja je izvođač radova na Zavali.

Investitor je još u aprilu prošle godine na prvom Internacionalnom arhitektonsko - urbanističkom konkursu za izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa izabrao najbolje radove među 18 pristiglih iz Crne Gore, Meksika, Njemačke, Japana, SAD, Ukrajine, Srbije, UAE, Indije, Velike Britanije i Holandije, a na osnovu kojih je i urađen idejni koncept budućeg solitera.

Prema projektu, predviđeno je da na prvom spratu budu trgovinski objekti, banke, na drugom spratu tržni centar sa buticima, treći sprat je rezervisan za bjuti, spa i fitnes centar, dok će na ostalim etažama do vrha višespratnice biti luksuzni apartmani veličine 53 do 120 kvadrata.

Plan je da sve bude kompletno završeno za 18 mjeseci, a zgrada će se raditi po aktuelnim tehnologijama energetske efikasnosti.

Građevinska dozvola, koju je izdao opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje još 1. jula našla se pod lupom Urbanističke inspekcije, koja je uzela dokumentaciju, a po osnovu prijave grupe mještana, koji osporavaju njenu validnost.

Iz budvanske Opštine su u više navrata isticali da je dozvola izdata u skladu sa važećim planskim dokumentom, te da je inspekcija to i potvrdila.

Namjera investitora da gradi višespratnicu još prije godinu je izazvala revolt mještana Gospoštine, koji su pokrenuli inicijativu za obaranje DUP-a „Budva centar“. Nakon saznanja da lokalna vlast neće prihvatiti njihov osnovni zahtjev da se plan obori i ujedno uvede moratorijum na gradnju do izrade novog planskog dokumenta, mještani su htjeli da povuku inicijativu.

U tome ih je podržala i opozicija, međutim, odbornici vladajuće koalicije usvojili su inicijativu, za izmjenu plana, bez uvođenja zabrane gradnje.

Bonus video: