Mugoša: Divlji graditelji neće zaustaviti investicije

Usvojena planska dokumentacija kojom je predviđeno izmještanje kolektora i rušenje bespravno sagrađenih objekata
9 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 16:08h

Skupština Glavnog grada usvojila je planske dokumente za naselja 1. maj i Drač - Nova Varoš, kojima je predviđeno rušenje postojećih objekata.

Za usvajanje DUP-a za “Naselje 1. maj - dio” i Urbanističkog projekta “Drač - Nova Varoš - dio”, glasali su odbornici DPS–a, LP-a, i BS, odbornici SNP-a su bili protiv, a SDP i NOVE uzdržani.

Gradonačelnik Miomir Mugoša istakao je da će Glavni grad zbrinuti građane koji su u stanju socijalne potrebe, a čiji će domovi biti srušeni, upozorivši da neki traže i ono što im ne pripada.

“Ne može niko zaustavljati investicije, niti tražiti da mu se plaća nešto što je bespravno sagrađeno“, naglasio je Mugoša.

“Ne može niko zaustavljati investicije, niti tražiti da mu se plaća nešto što je bespravno sagrađeno“, naglasio je Mugoša

Arhitekta Miodrag Maraš pojasnio je da će se, nakon izmještanja kolektora, na toj lokaciji graditi 694 stana, parking na otvorenom i u garažama, most...

Odgovarajući na pitanje šefa kluba odbornika SDP-a Đorđa Suhiha, Maraš je odgovorio da je, pored izmještanja kolektora, planirano rušenje četiri postojeća objekta koji se nalaze na trasi planirane saobraćajnice koja bi povezivala taj prostor sa Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

“To su barake izgrađene na opštinskom zemljištu“, kazao je Maraš.

Suhih je ocijenio da se mogao naći način da se objekti, napravljeni još sedamdesetih godina prošlog vijeka, ne ruše.

On je kazao da je to zemljište opterećeno postojećim kolektorom, koji ne može da prestane da radi dok se ne napravi novi.

“Sada da počnemo sa radom, treba pet godina. Teško je naći investitora koji će da zarobi svoja sredstva na pet godina...”, kazao je Suhih.

Zamjenik gradonačelnika Vladan Vučelić istakao je, međutim, da postoji nekoliko zainteresovanih firmi za izgradnju novog kolektora u Botunu, kroz model privatno-javnog partnerstva.

Tokom rasprave o odluci o izmjenama i dopunama planske dokumentacije za Drač - Nova Varoš, saopšteno je da će biti srušeno desetak objekata.

Slavko Vukčević (SNP) istakao je da ne podržava rušenje objekata koje su građani sagradili sedamdesetih i za iste imali list nepokretnosti.

„Naručilac 'German invest' nema primjedbe... Ne znate broj objekata za rušenje u potpunosti“, kazao je Vukčević.

Suhih je pak ocijenio da naručilac plana ima neki svoj interes, jer “zašto bi neko uredio obalu Ribnice, a da nema interes“.

“Šta ćemo sa ljudima koji su tu živjeli...“, upitao je Suhih.

Optuživši opoziciju za socijal-demagogiju, Mugoša je istakao da je DPS odgovorna vlast i da imaju sluha za socijalna pitanja tih građana.

“Najveći broj objekata u koritu Ribnice napravljen je bespravno. Tamo ima građana koji imaju svoje zemljište... Oni će biti zbrinuti...”, odgovorio je Mugoša.

Tokom rasprave o poslovanju “Puteva” u 2012. godini, prva dva mjeseca ove i od uvođenja stečaja 1. marta do 31. avgusta, Dragan Ivanović (SNP) istakao je da su “Putevi“ interes Glavnog grada i da je njihovo postojanje neophodno.

“Ne može grad izbjeći odgovrnost ako je tehničko stanje i opremljenost 'Puteva' na ovakvom nivou. Sa ovom tehnikom ne očekujem da vi možete više“, kazao je Ivanović.

Šef kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović ocijenio je da je Glavni grad sada na stanovištu da to preduzeće ne treba uništiti, već da treba da radi.

Sekretar sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša kazao je da “Putevi“ uz dokapitalizaciju mogu da budu “zdravi i konkurentni“.

Jednoglasno su usvojeni predlozi odluka o učešću Glavnog grada u izgradnji objekta Eko zgrade UN i ustupanju zemljišta na korišćenje Vladi.

Data je saglasnost “Deponiji“ da izgradi komunalne objekte za deponovanja komunalnog otpada, zajedničkim ulaganjem u formi javno-privatnog partnerstva.

Mugošina riječ „tvrđa od malisorske”

Nakon što je Kolja Ljuljđuraj (SNP) od Mugoše zatražio ostavku, gradonačelnik je poručio da će ga „želja biti”, istakavši da je “tvrđa njegova riječ nego malisorska“. Mugoša je najavio da je “pitanje dana” kada će firma “Fidija“, koja je na tenderu dobila posao, napraviti potpuno novi most na Ribnici.

“Most je toliko oštećen da mu nema popravke... Pri kraju smo sa dokumentacijom za izgradnju novog mosta na području Drača, a za narednu godinu planiramo rekonstrukciju Kapadžića mosta i sanaciju Tabačkog mosta“, kazao je Mugoša.

Slavka Maraš dobija pomoćnika

Odbornici su usvojili i odluku o obrazovanju Službe Skupštine, kojom se definišu svi poslovi i planira imenovanje pomoćnika sekretara Skupštine. Odbijen je amandman odbornika SNP-a Ivanovića i Popovićeve na tu odluku, koji su smatrali da se njome daju prevelika prava sekretaru.

Sekretarka Skupštine Slavka Maraš kazala je da ne zna da li je za sedam godina, koliko radi taj posao, nešto nezakonito uradila, istakavši da to što je član DPS-a nema uticaja na rad odbornika, jer ne “djeluje politički, nego profesionalno i stručno“. “Nadam da vi od aprila nećete biti tu“, odgovorio joj je Ivanović.

Galerija

Bonus video: