Lekić: Ignorišu se materijalni dokazi i stavovi EU

Lekić smatra da je Ustav napadnut, i da je frapantan previd koji je tužilaštvo napravilo
84 pregleda 7 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.10.2013. 15:10h

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je kazao da je, iako naviknut na zbunjujuće pozicije tužilaštva, najnovija odluka i za njega iznenađenje.

Tužilaštvo je odbacilo većinu krivičnih prijava o zloupotrebi državnih resursa u aferi "Snimak".

On je ukazao da tužilaštvo ignoriše materijalne dokaze partijskog udruživanja radi izborne krađe.

"Ignorišu se stavovi Evropske unije koji se kontiunirano ponavljajuju od visokih predstavnika i javnosti koja je žrtva afere "Snimak", kazao je Lekić.

Lekić smatra da je Ustav napadnut, i da je frapantan previd koji je tužilaštvo napravilo.

MANS: Sramota tužilaštva

Odgovor Vrhovnog državnog tužilaštva na stotine stranica dokaza o političkoj korupciji i zloupotrebama državnih resursa tokom prethodnih izbora je sramotan, vrijeđa zdrav razum i u potpunosti je nedostojan adrese sa koje dolazi, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

MANS smatra da je tokom prethodnih izbora sprovedena "brutalna kupovina glasova uz bezočnu zloupotrebu državnog novca u političke svrhe."

"Tako je u informaciji koju tužilaštvo dostavilo Skupštini, Veselin Vučković, v.d. vrhovnog državnog tužioca objasnio da niti jedan od visokih funkcionera vladajuće partije nije prekršio bilo koji zakon ove zemlje, te da se njihova postupanja mogu smatrati legitimnim, iako se cijela Crna Gora mogla i lično svojim ušima i očima uvjeriti u sve ono što je rađeno uoči prethodnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora", dodaje MANS u saopštenju.

Oni upozoravaju da Vučković time omogućava DPS-u da nastave da beskrupulozno krše zakon, bez strahda da će politička korupcija i zloupotreba službenog položaja biti sankcionisana od strane tužioca.

"U Vučkovićevoj interpretaciji sasvim je legitimno obećavati i davati javne resurse za ostvarenje interesa vladajuće elite i zahvatati novac iz državne kase kako bi se na terenu ostvario što bolji izborni rezultat. MANS je tužilaštvu odstavio ogromnu dokumentaciju koja svjedoči o očiglednoj političkoj korupciji i zloupotrebama uoči prethodnih izbora. Čak i onda kada smo Vučkoviću nacrtali kako DPS na lokalnom nivou kupuje glasove novcem iz državne kase, tužilaštvo i dalje oklijeva da do kraja procesuira sve one koji su odgovorni za političku korupciju", navodi MANS.

Oni ukazuju da je u slučaju Pljevalja posao ostao nedovršen, i da tužilaštvo nije ispitivalo ko su nalogodavci kupovine glasova za DPS.

"Tužilaštvo ne samo što još uvijek nije podiglo optužnice protiv lica za koje je dokazalo da su kršili zakon, već se nije ni upuštalo u dalju istragu o tome ko su nalogodavci takve kupovine glasova, za čiji račun je to rađeno i ko je veza sa lokalnim odborom DPS-a i centralom u Podgorici. Malo je vjerovatno da su se osumnjičene osobe iz pljevaljskog centra za socijalni rad samoorganizovale u kupovini glasova, a da za to nisu imale podršku u partiji za čiji račun su to radile", ističe MANS.

Oni smatraju da je odgovor tužilaštva na aferu "Snimak" sramotan i da je pokazao namjeru institucije da ostane uz nalogodavce i omogući dalju krađu glasova.

Bonus video: