Numanović: Ne očekujem velike nerede na Paradi

U toku su pripreme za najavljenu Paradu, koja važi za jedan od najvećih bezbjednosnih rizika u posljednjoj deceniji
76 pregleda 20 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.10.2013. 13:44h

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da ne očekuje velike nerede na Paradi ponosa u Podgorici koja je zakazana za 20. oktobar.

"“Crnogorsko društvo je na tolikom stepenu demokratije da ja bez obzira na jednu ružnu sliku iz Budve ne očekujem posebne nerede", istakao je Numanović za Radio Antena M.

On je apelovao na sve građane da zrelost pokažu na primjeru Parade ponosa i najavio da će radna tijela Vlade zauzeti stav o šetnji.

U toku su pripreme za najavljenu Paradu, koja važi za jedan od najvećih bezbjednosnih rizika u posljednjoj deceniji.

Duković: DPS će imati svog predstavnika

Demokratska partija socijalista (DPS) imaće predstavnika na Povorci ponosa u Podgorici, saopštio je poslanik te stranke Halil Duković, ocjenjujući da država ima dovoljno snage i moći da spriječi incidente na tom događaju. Duković, koji je bio predstavnik DPS-a na prvoj održanoj Paradi ponosa u Crnoj Gori, u Budvi 24. jula, kazao je da on neće biti predstavnik stranke na događaju zakazanom za 20. oktobar u Podgorici."DPS je imala svog predstavnika na prvoj Paradi ponosa, kao velika partija ima puno demokratskog kapaciteta i vjerujem da će imati i na ovoj, zakazanoj za 20. oktobar, ali se još nije raspravljalo ko će biti", kazao je on agenciji MINA. Duković je rekao da, s obzirom na demokratski kapacitet stranke, neće uzurpirati pravo drugih i neće biti predstavnik DPS-a na Povorci u Podgorici."Nemam više pravo da uzurpiram pravo drugih, ja neću biti na toj, a vidjećemo ko će biti delegiran ispred partije kao predstavnik DPS-a na Paradi ponosa", kazao je on. Duković je ocijenio da je, nažalost, stepen homofobije, dosta izražen."Mislim da država ima snage i moći da zaštiti sve i garantuje pravo svakom, i pojedincu i grupi. Normalno je očekivati da će biti nekih ispada, ali država sigurno ima moći da to spriječi", poručio je on. Duković je poručio da svako ima pravo na okupljanje i da je događaj u Budvi krajem jula pokazao da država ima snage i moći da zaštiti svoje građane."Svako ispoljavanje svojih stavova koje ispoljava LGBT populacija, mi iz DPS-a to podržavamo", naveo je on.

U kancelariji Ombudsmana očekuju da će Povorka ponosa u Podgorici, koja je zakazana za 20. oktobar, proteći u najboljem redu i da će Vlada delegirati nekoga od visokih zvaničnika da prisustvuje tom događaju.

Očekuju da će Povorka ponosa proći u najboljem redu Pomoćnik zaštitnika za ljudska prava Marijana Laković kazala je da će ukoliko ona i ombudsman Šućko Baković budu u mogućnosti, obzirom na preuzete obaveze, prisustvovati Povorci."Očekujemo s obzirom da je Povorka ponosa u Podgorici zakazana prije tri ipo, četiri mjeseca da su nadležni državni organi preduzeti sve mjere koje će omogućiti da će taj događaj proteći u najboljem redu", kazala je Laković agenciji MINA. Ona je navela da se institucija ombudsmana od početka zalagala za zaštitu i unapređenje LGBT osoba u Crnoj Gori, podsjećajući da su ona i Baković prisutvovali Povorci ponosa koja je bila održana u junu u Budvi."Nismo vidjeli tad, izuzev Halila Dukovića, i pomoćnika prava za ljudska i manjinska prava Blanke Radošević Marović nijednog visokog predstavnika Vlade Crne Gore", kazala je ona. Laković je rekla da očekuju od Vlade da delegira nekoga od visokih zvaničnika, kako bi, kako je navela, na taj način iskazala spremnost i volju za unapređenje LGBT prava u Crnoj Gori.

Bonus video: