AEM: 25% domaćinstava u Crnoj Gori koristi analogni prijem programa

“U poređenju sa brojem priključaka na kraju juna 2013. godine zabilježen je pozitivan trend"
62 pregleda 6 komentar(a)
extra tv, Foto: T-Com
extra tv, Foto: T-Com
Ažurirano: 08.10.2013. 16:25h

Domaćinstva u Crnoj Gori se sve više odlučuju da koriste alternativne platforme za distribuciju radio i televizijskih programa, pa trenutno oko 25 odsto njih koristi samo analogni odnosno besplatni prijem programa, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije.

AEM je objavila Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika na kraju trećeg kvartala 2013. godine. Po tom izvještaju, čak 75.2 odsto domaćinstava se odlučilo za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa.

“U poređenju sa brojem priključaka na kraju juna 2013. godine zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa. Broj priključaka je za period od tri mjeseca uvećan za 1.483 ili 1.02 odsto”, navodi se u saopštenju. Iz AEM-a objašnjavaju da pravo da distribuira radio i televizijske programe u odobrenoj zoni servisa ima sedam operatora i to četiri kablovska i po jedan MMDS, IPTV i DTH operator.

Oni su kazali da se tražnja za ovim uslugama razlikuje u zavisnosti od regije, pa je ona najveća u primorskoj regiji, gdje iznosi čak 98,37 odsto. Slijedi središnja regija sa 79,8 odsto, te sjeverna regija u kojoj 45,61 odsto domaćinstava koristi usluge operatora.

“Posmatrajući navedene podatke sa aspekta primarne tehnologije koju domaćinstva u pojedinim regijama koriste za prijem radio i TV programa, dolazi se do zaključka da je u sjevernoj regiji zemaljski (analogni) prijem još uvijek dominantan”, saopšteno je iz Agencije.

U ovom periodu, kako navode iz AEM, prosječna cijena osnovnog paketa je bila 9,86 eura, u osnovnom paketu korisnicima je dostupno prosječno 69 televizijskih kanala. Takođe, pet operatora nemaju u osnovnoj ponudi radijske kanale, dok preostala dva operatora svojim korisnicama nude četiri, odnosno 14 radijskih kanala.

Bonus video: