Kalezić: Parada u Podgorici biće test za državu

Kalezić je rekao da će o trajanju i programu manifestacije javnost biti na vrijeme obaviještena
64 pregleda 10 komentar(a)
Parada ponosa, Foto: Savo Prelević
Parada ponosa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2013. 14:35h

Povorka ponosa u Podgorici biće održana 20. oktobra, potvrdio je predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro Danijel Kalezić, navodeći da će taj događaj biti uspješan ukoliko bude bezbjedno održan.

Uprava policije je, prema nezvaničnim informacijama objavljenim u medijima, postupila po prijavi za održavanje održavanje Povorke za 20. oktobar, koja je podnijeta u skladu sa zakonom, a Kalezić je kazao da je ta odluka definitivna i da se to nije dovodilo u pitanje.

"Formiran je policijski štab koji se bavi procjenom bezbjednosti učesnika Povorke ponosa. Mi smo imali više sastanaka sa Upravom policije tokom ovih tri i po mjeseca od kada je događaj najavljen", kazao je on agenciji Mina.

Kalezić je rekao da će o trajanju i programu manifestacije javnost biti na vrijeme obaviještena. On je naveo da je Kvir od početka Povorku koncipirao kao Povorku ponosa LGBT osoba.

"To će biti događaj koji kreiraju LGBT osobe i u čijem su Odboru samo članovi te zajednice", pojasnio je Kalezić.

Na pitanje da li su predstavnici državnih institucija garantovali i da će prisustvovati Povorci, Kalezić je rekao da ne sumnja da će i oni doći na Povorku.

Kalezić je kazao da će Povorka biti odličan test da li je država spremna da sa nivoa deklarativne podrške pređe na dalji korak u implementaciji toga u praksi.

U slučaju da, kao u Budvi, Numanović ne bude prisutan ali dođe njegov zamjenik, u Kvir Montenegru neće biti zadovoljni

"Od početka zahtjevamo od ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića da se pojavi na Povorci i obrati učesnicima. Još nijesmo dobili odgovor, ali smatramo da će njegov eventualni izostanak biti indikator spremnosti države u ovoj oblasti", rekao je on.

U slučaju da, kao u Budvi, Numanović ne bude prisutan ali dođe njegov zamjenik, u Kvir Montenegru neće biti zadovoljni.

"Što se tiče samog govora, obraćanja, pozvali smo isključivo ministra. A što se tiče učešća u Povorci pozvali smo i zamjenike i sve ostale. Nećemo, dakle, biti zadovoljni ako Numanović ne dođe, ali to nije do nas, već do države, ali koja svakako sama o sebi šalju sliku", pojasnio je on.

Kalezić je potvrdio da će predstavnici LGBT organizacija iz cijelog regiona biti prisutni na Povorci u Podgorici.

Bonus video: