Digitalizacija: Sve montirali, a sad popravljaju

Digitalizacijom radiodifuzije građani dobijaju kvalitetniji signal i sliku televizije
63 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 08:09h

Montaža 43 digitalna predajnika, u okviru prve faze digitalizacije, završena je još prije mjesec i po, ali do danas digitalni signal nije pušten zbog kvarova na desetak predajnika, kazao je za “Vijesti” Bojan Domazetović, inženjer koji je u Radidifuznom centru (RDC) zadužem za ovaj projekat.

On je kazao je u međuvremenu trebalo da se završi posao testiranja i sinhronizacije, ali da stručnjaci Eurotela i supervizor Mihailo Drenkovski rade na sređivanju predajnika koji imaju prekide u radu. Domazetović kaže da je RDC od Delegacije EU dobio informaciju da će to biti završeno do novembra, da bi ta 43 predajnika mogla da se stave u funkciju.

Delegacija finansira prvu fazu digitalizacije i birala je izvođača. Neki učesnici tendera na kojem je izabran Eurotel, od kojih pojedini imaju vrlo ozbiljne reference, upozoravali su tada da je izabrana kompanija koja nema iskustvo u ovom poslu. Početak digitalizacije je više puta odlagan, pa je kao posljednji rok ostavljen jun 2015. godine.

Digitalizacijom radiodifuzije građani dobijaju kvalitetniji signal i sliku televizije. Na drugoj strani pošto se digitalizacijom veliki broj kanala može “spakovati” u mali prostor, veliki dio spektra će ostati slobodan i država ga može ponuditi tržištu za plasman novih i proširenje postojećih elektronskih servisa.

Bonus video: