Novinarstvo pred najvećim izazovima: "Otvoreno je polje"

148 pregleda 1 komentar(a)
Nagrade novinarima, Mila Radulović, Foto: Savo Prelević
Nagrade novinarima, Mila Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2018. 17:11h

Novinarstvo je danas pred najvećim izazovima, a građani gube povjerenje u medije, jer postoji otvoreno polje u kom svako može da "izbaci" svoje informacije.

To je ocijenjeno na tribini na temu „Uloga slobodnog pristupa informacijama u istraživačkom novinarstvu i borbi protiv korupcije“, u organizaciji Mreže za informaciju nevladinog sektora (MANS).

Ta nevladina organizacija je uručila nagrade za tri najbolje istraživačke priče, u okviru kojih su novinari koristili Zakon o slobodnom pristupu informacijama (ZoSPI).

Prvu nagradu na konkursu za najbolje istraživačke priče dobila je Sanja Rašović, koja je ocijenila da istraživački novinari rade u ambijentu straha i finansijske nesigurnosti. Rašović je nagrađena za priču koji govori o korupciji na lokalnom nivou, a koji je napisala u sklopu istraživanja CIN-CG/BIRN.

Drugo mjesto osvojio je novinar “Pobjede”, Jovan Nikitović, za serijal tekstova o stanju u crnogorskim muzejima. Dobitnica treće nagrade, novinarka Vijesti Mila Radulović, istakla je da je cilj njenog teksta bio da ukaže na nezakonito prisluškivanje, ali i na to da je država izmjenama ZoSPI blokirala novinare da dođu do informacija.

Profesorica Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Snježana Milivojević, kazala je da ZoSPI omogućava istraživačko novinarstvo i da je to alat koji im daje mogućnost da od nosilaca javne funkcije traže informacije značajne za javnost.

Direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, podsjetio je da je posljednja verzija ZoSPI korak unazad. Milovac smatra da su izmjene zakona urađene sa ciljem da se uskrati vrlo važno sredstvo u otkrivanju korupcije.

Predstavnik Media Centra, Dragoljub Vuković, kazao je da je novinarima ograničena mogućnost da kontrolišu one koji imaju institucionalnu moć i dodao da se to ograničenje sprovodi bez objašnjenja.

Bonus video: