Šefovima hiljade eura, saradnicima ni centa

Resorna ministarstva su za radne grupe za 33 poglavlja najviše novca isplatila predsjednicima, sekretarima i koordinatorima
209 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2013. 20:06h

Nadoknade na osnovu angažmana u radnim grupama za 33 poglavlja u pregovorima sa EU tokom ove godine uglavnom su isplaćene šefovima radnih grupa, koordinatorima, sekretarima i pregovaračima dok je izostala isplata novca saradnicima iz ministarstava, tužilaštva, sudova i nižih državnih institucija koji su ponijeli najveći dio tehničkog posla u pripremanju pregovoračkih pozicija.

Prema informacijama „Vijesti“ iz Vlade, Ministarstvo vanjskih poslova i finansija su među rijetkim čiji su šefovi dali naloge da se njihovim nižim činovnicima isplati zarađeni novac po tom osnovu.

Šefovi radnih grupa, su uglavnom, pomoćnici ministara, a kordinatori sami ministri čije su zvanične plate veće od 1.000 eura. Pomoćnici za redovan posao primaju od 600 do 800 eura, a njihovi prvi saradnici oko 500 eura mjesečno. Za angažman u radnim grupama su, od aprila ove godine, šefovima obezbijeđene mjesečne nadoknade najviše po 340 eura, a članovima po 243 eura mjesečno. Novac je trebalo da za svako poglavlje iz svog budžeta obezbijedi ministarstvo koje nadležno da formira radnu grupu.

Šefovi radnih grupa, su uglavnom, pomoćnici ministara, a kordinatori sami ministri čije su zvanične plate veće od 1.000 eura

Početkom marta prošle godine formirane su radne grupe za poglavlje 23 i 24. U aprilu ove godine iz Vladinog biroa je saopšteno da je “finalizovana pregovaračka struktura koja broji 33 radne grupe koje okupljaju skoro 1300 ljudi”. Takođe je kompletiran uži pregovarački tim koji čine 12 osoba na čelu s glavnim pregovaračem. Kada se to prevede u novac iz budžeta bi trebalo da je samo za šefove radnih grupa mjesečno izdvojeno 11.220 eura, a za članove više od 300.000 eura.

Iz ministarstva vanjskih poslova, koje koordinira ispunjavanje obaveza prema EU, „Vijestima“ je saopšteno da je visina naknade članovima i šefovima radnih grupa i pregovaračima regulisana odlukom po kojoj “članu kolegijuma za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, članu pregovaračke grupe, predsjedniku i sekretaru radne grupe za pripremu pregovora pripada mjesečna naknada u visini do 70 odsto prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini“.

Pojašnjavaju da se, prema Uredbi, može odrediti da predsjednik i sekretar radne grupe za pripremu pregovora, tu naknadu ostvaruju od dana imenovanja do privremenog zatvaranja pregovaračkog poglavlja. Podsjećaju i da se njihove naknade isplaćuju iz budžeta organa koji ih je odredio.

Prema informacijama „Vijesti“, posao za pregovaračka poglavlja, koje po objavljenim spiskovima čini i do 40 članova radne grupe, u praksi završava svega desetak članova i nekoliko predstavnika nevladinog sektora koji ne dobiju nikakvu nadoknadu, a ako hoće u Brisel moraju sami snositi troškove.

Sagovornici „Vijesti“ iz državne uprave i nevladinog sektora tvrde da se većina članova nikada nijesu pojavili na sastancima radnih grupa, a da su mnogi od njih i pored toga primali nadoknade za „rad“. Posao pisanja akcionih planova za poglavlja 23 i 24 takođe je odradilo svega nekoliko ljudi.

Radna grupa koja je radila na izmjenama zakona u oblasti pravosuđa, kako bi se uskladili sa izmijenjenim Ustavom, takođe nije dobila nikakvu nadoknadnu za dvomjesečni rad. Njihove kolege iz parlamenta su za polugodišnji posao usaglašavanja amadmana naplatili po 1.500 eura.

Pejović radi besplatno

Iz Ministarstva vanjskih poslova podsjećaju da je predlagač Uredbe bilo Ministarstvo finansija, kao i da su se neki članovi pregovaračkih struktura odrekli prava da primaju nadokande po tom osnovu „što je slučaj sa glavnim pregovaračem Aleksandrom Andrijom Pejovićem“.

Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, kojim je predsjedavao premijer Milo Đukanović, juče je saopštio da je odobrio pregovaračke pozicije za otvaranje 23 i 24 poglavlja. Izraženo je zadovodljstvo „dosadašnjom dinamikom reformi i zaključili da u predstojećem periodu treba nastaviti s uspješnim vođenjem procesa“.

Konstatovano je da je Crna Gora, usvajanjem akcionih planova, ispunila potrebne uslove i da spremno dočekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava.

Galerija

Bonus video: