DPNCG: Kolege, držimo se pravila struke i budimo novinari

"U našoj profesiji mnogi zaboravljaju da su novinari, ili da čitaoci i publika umiju da prepoznaju probne balone vlasti i pokušaje zastrašivanja preko medija"
997 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore pozvalo je kolege da profesionalno izvještavaju o aferama koje potresaju Crnu Goru i da ne zaborave da je interes javnosti nešto čemu treba da služimo.

"Kao i u prethodnim aferama, novinarstvo je pokleklo u "koverti", "atlasu", zaboravilo šta je njegov smisao. Iako ovo zvuči kao floskula, moramo se sjetiti da su mediji dužni da poštuju princip nevinosti, privatnosti, ljudskih prava.. Nije naše da osuđujemo, kažnjavamo, naše je da pitamo. Takođe, političari i vlasnici medija ne smiju da ometaju profesionalan rad novinara ili da se kao vrhovni arbitri nameću procijenama i javno utvrđuju – ko je dobar, a ko loš novinar", navodi se u saopštenju Upravnog odbora DPNCG koje potpisuje generalna sekretarka MIla Radulović.

Dodaje se da je takvih primjera bilo prethodnih dana, posebno nakon emisija u kojima su gostovali predsjednik Crne Gore Milo Đukakonović i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

"Nedopustivo je da se partije rugaju novinarima jer im se ne dopadaju njihova pitanja. Kao što je neprofesionalno tražiti mišljenje tužioca da li mediji treba da izvještavaju o temama koje su od javnog interesa, koje ukazuju na korupciju i zloupotrebe u vrhu vladajuće partije i vlasti. Uloga medija nije da objavljuju pisma kriminalaca ili sumnjivih tajkuna, da im "peru" biografije i utiču na pravosudno-policijske organe. Ali takođe, ako se među takvima nađu oni koji su zaradili milione spregom sa vlastima i sada javno govore o tome, javnost ima pravo da to čuje", navodi se u saopštenju.

iz DPNCG podsjećaju da novinari ne smiju da zaborave na Etički kodeks.

"Servirane istine nijesu istine ako se činjenice ne provjere i ne čuje druga strana, šta god mi lično mislili o njoj. Naše je da istražujemo, pitamo, a nije da budemo zapisničari i mikrofoni. U našoj profesiji mnogi zaboravljaju da su novinari, ili da čitaoci i publika umiju da prepoznaju probne balone vlasti i pokušaje zastrašivanja preko medija. Kolege, apelujemo da ne dozvolite da naša profesija još više padne, da je još više degradiramo. Izvještavajmo u interesu javnosti, koja sama treba da donese svoj sud. Činjeniicu su svete. Apelujemo da političare da prestanu da etiketiraju urednike i novinare ...a mi se držimo pravila struke i budimo novinari", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: