Forum Progres pozvao Lukšića da unaprijedi zaštitu LGBT zajednice

Iz Progresa su kazali da su zadovoljni što je zaštita LGBT zajednice integralni dio interesovanja crnogorske diplomatije i predmet bilateralnih odnosa
56 pregleda 6 komentar(a)
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 05.10.2013. 13:06h

LGBT Forum Progres pozvao je ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića da, kako su kazali, uloži svoj politički autoritet kako bi se unaprijedio pristup tužilaštva prema zaštiti LGBT zajednice u Crnoj Gori.

Iz Progresa su pozdravili zajedničku izjavu o LGBT zajednici i njenoj zaštiti od diskriminacije koju su u četvrtak potpisali Lukšić i njegova hvratska koleginica, Vesna Pusić na marginama Kroacija Foruma u Dubrovnuku.

“Lukšića pozivamo da uloži svoj politički i profesionalni autoritet kako bi se unaprijedio pristup tužilaštva prema zaštiti LGBT zajednice u Crnoj Gori”, rekli su iz Progresa.

Oni smatraju da je krivično-pravna zaštita LGBT osoba u Crnoj Gori, za razliku od Hrvatske, izuzetno slaba.

Lukšić: Država će pomoći borbu za prava LGBT zajednice >>>

“Poštujući autonomiju državnih tužilaca neophodno je unaprijediti njihovu posvećenost sankcionisanju nasilja i mržnje nad LGBT osobama. To je i u interesu međunarodnog imidža i kredibiliteta države”, navodi se u saopštenju.

Iz Progresa su kazali da su zadovoljni što je zaštita LGBT zajednice integralni dio interesovanja crnogorske diplomatije i predmet bilateralnih odnosa.

“To je u skladu sa usvojenom vladinom LGBT politikom - Stretegijom za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Progres je, kako su naveli, snažno zagovarao kreiranje i usvajanje nacionalne LGBT politike, posebno dijela koji se odnosi na međunarodnu LGBT politiku.

“Tim povodom je vođena intenzivna komunikacija i debata sa resornim organima. Strateškim dokumentom Crna Gora se obavezala da će, kroz svoju spoljnu politiku, pružiti međunarodni doprinos, promociji ljudskih prava LGBT osoba”, smatraju u Progresu.

Bonus video: