Vasove vode: Kamion sa građevinskim materijalom bio blokiran dva sata

Kamion je naišao oko deset sati i odmah je zaustavljen, da bi se potom okupilo nekoliko desetina mještana ovog prigradskog naselja
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2013. 12:59h

Mještani Beransela blokirali su na dva sata privatni kamion koji je bio natovaren građevinskim materijalom za izgradnju vage na gradskom smetlištu Vasove vode, ali su poslije dva sata ubjeđivanja sa policijom odlučili da ga puste da prođe.

Kamion je naišao oko deset sati i odmah je zaustavljen, da bi se potom okupilo nekoliko desetina mještana ovog prigradskog naselja.

Oni tvrde da lokalne vlasti i privatno preduzeće „Femić“ bez ikakvog tendera i građevinskih dozvola pokušavaju da izvedu radove na ograđivanju smetlišta i postavljanju vage, kako bi, navodno, stvorili legalne uslove za privremeno odlaganje otpada na ovom mjestu.

„Pozivamo građevinsku inspekciju i sve druge nadležne inspekcije da provjere šta se radi na Vasovim vodama i da li za to ima zakonskog osnova“ – rekao je mještanin Sveto Tomović.

Vlasnik privatnog preduzeća „Femić“ odbio je mještanima da pokaže dokumentaciju na osnovu koje izvodi radove na Vasovim vodama „jer oni nijesu nadležni da je gledaju“.

Vlasnik ovog preduzeća je odbornik DPS u lokalnom parlamentu Branko Femić.

Na primjedbe mještana da je vojnik DPS-a i da dolazi namjerno da ih provocira, on je odgovorio: „Vojnik je vojnik, mora da sluša“.

Ubjeđivanje mještana Beransela i policije trajalo je oko dva sata i oni su popustili pred činjenicom da bi u suprotnom bili privedeni u policiju i ponovo kažnjeni.

Vlasnik kompanije odbio je da pokaže dozvolu za radove na Vasovim vodama (Foto: Tufik Softić)

„Već do sada smo kažnjeni ko zna koliko dana zatvora i ko zna koliko novca. Evo, baš jutros, slučajno ili ne, pet mještana Beransela je dobilo pozive da se jave na informativno razgovor zbog blokade od prije nekoliko dana kada kao ’oružje’ upotrijebljena jaja kojima su gađani kamioni JP Komunalno i malo auto komunalne policije“ – kazao je Tomović.

On smatra da se radi o svjesnim provokacijama lokalnih vlasti, kako bi ponovo izavali ozbiljniju policijsku kaciju i razbijanje blokade u Beranselu.

„Ovo što navodno rade na Vasovim vodama nema smisla. Najveći dio te ograde napravljen je od drvenih kolaca i bodljikave žice. Je li to ograda koja treba da zaustavi i prticu da prođe prema smetlištu, kako oni kažu“ – pita Tomović.

Poslije 6. septembra, kada je uz primjenu policijske sile, razbijena prethodna blokada koja je trajala duže od šest mjeseci, mještani Beransela su se ponovo organizovali i poslije desetak dana napravili novu blokadu.

Od tada su samo dva kamiona uspjela da prođu prema Vasovim vodama, kada je izbio incident sa obračunom svježim jajima.

Dok Beranselci biju bitku zdravu životnu sredinu, lokalne vlasti su uspjele da na Vasovim vodama je naprave najveću planinu smeća na sjeveru Crne Gore, gdje je odloženo više stotina hiljada tona otpada, uključujući i opasni medicinski. Zakon je jasan: ako se opasni otpad pomiješa sa komunalnim, onda sav otpad postaje opasan.

Opštinskim vlastima su u međuvremenu propali svi planovi i svi tenderi za izbor partnera koji bi eventualno gradio sanitarnu deponiju na ovom mjestu. Istekle su im sve dozvole i saglasnosti. Ovih dana je saopšteno i da ima je istekao Elaborat o uticaju na životnu sredinu, što znači da su stvari vraćene na početak.

Beranselci i dalje biju bitku za zdravu životnu sredinu (Foto: Tufik Softić)

To znači da je najmanje sedamsto hiljada eura, koliko je, najgrubljom rečunicom, do sada potrošeno na razne projekte, elaborate, edukaciju, putovanja i slično – praktično bačeno, i da se sve mora raditi od početka.

Beranselcima su u pomoć priskočili građanski aktivisti i civilni sektor, koji su nedavno zajednički podnijeli Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, predsjednika opštine Berane Vuke Golubovića, ministra zdravlja Miodraga Radunovića, direktora Javnog preduzeća “Komunalno” iz Berana Milijane Vučeljić, kao i generalnog direktora sektora za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu za održivi razvoj i turizam Siniše Stankovića.

U krivičnoj prijavi koju je zbog raspuštanja svih organa mjesne zajednice potpisao predstavnik Beranselaca Gojko Cimbaljević, navodeno je da ova lica „omogućavaju, odnosno, sprovode višegodišnje nezakonito odlaganje otpada na lokaciji Vasove vode stavljajući u opasnost zdravlje stanovnika Beransela i uništavajući životnu sredinu“.

Galerija

Bonus video: