Kod Vujanovića punih ruku: Veljović iz policije otišao sa audijem i vozačem

“Vijestima” odgovoreno da Veljović koristi automobil na osnovu molbe Generalnog sekretarijata predsjednika Crne Gore
84 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2013. 18:02h

Bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik za bezbjednost predsjednika Veselin Veljović i dalje koristi službeni automobil “audi” (PG-CG015), koji je vozio još dok je bio prvi čovjek javne policije.

Osim automobila, Veljović je nakon smjene uspio da izdejstvuje da mu i na novoj savjetničkoj funkciji šofer bude službenik policije Vuksan Šćepanović, koji ga je vozio još dok je bio u UP.

"Vijestima" je iz MUP-a odgovoreno da Veljović i dalje koristi taj automobil na osnovu molbe Generalnog sekretarijata predsjednika Crne Gore.

Pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa ili bez vozača imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednik Ustavnog suda, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predsjednik Vrhovnog suda, vrhovni državni tužilac i specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala

Veljović nije bio voljan da za “Vijesti” pojašnjava kako je uspio da u “miraz” iz Uprave policije preuzme “audi” i vozača, već je ljubazno preporučio da se odgovori potraže u UP.

"Postavite ta pitanja Upravi policije i dobićete adekvatne odgovore", rekao je "Vijestima" Veljović.

Sagovornici "Vijesti" iz UP naveli su da “audi” Veljović nije vratio nakon što je krajem decembra 2011. smijenjen sa mjesta šefa policije, a da je nakon toga tražio od njegovog nasljednika Božidara Vuksanovića da mu dozvoli korišćenje tog automobila u drugoj instituciji.

Vuksanović je to dozvolio na osnovu Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini države, gdje u članu 7 piše da starješina nekog organa ima pravo da kolegama u drugoj instituciji ustupi na korišćenje automobil iz svog voznog parka.

Molba bivšeg šefa policije početkom 2012. uslišena je uprkos tome što Uprava policije godinama kuburi sa voznim parkom, gdje se na spisku od 774 vozila ponajviše nalaze četvorotočkaši, koji su kupljeni još u prošlom vijeku.

U državnom aparatu se koristi 1.600 automobila, ali nikada niko javno nije saopštio koliko novca godišnje država Crna Gora, od novca poreskih obveznika potroši na vožnju i održavanje tih automobila

U Upravi za imovinu, koja vodi evidenciju o službenim automobilima, navodi se da su u Crnoj Gori registrovana 1.603 vozila, koji se pod posebnim uslovima koriste u radu na državnim funkcijama.

U članu 5 Uredbe o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava navodi sa da je starješina, koji rukovodi državnim organom, dužan da napravi listu ko i kako zavisno od potreba ima pravo na korišćenje službenog vozila.

Pravo na stalnu upotrebu službenog vozila sa ili bez vozača imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednik Ustavnog suda, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, predsjednik Vrhovnog suda, vrhovni državni tužilac i specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala.

Na osnovu Uredbe o načinu korišćenja službeni automobil sa ili bez vozača stalno može koristiti samo starješina drugih državnih organa i javnih službi.

U članu 13 te uredbe piše da se stalna upotreba službenog vozila sa vozačem može odobriti za potrebe "posebne zaštite ličnosti na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti".

"Vijestima" nije odgovoreno ni da li Veljović možda po tom osnovu - štićene ličnosti, ima pravo da stalno koristi ovaj “audi” gotovo dvije godine nakon što mu je prestala funkcija prvog čovjeka u UP.

"Vijesti" nijesu dobile odgovore da li je Veljović kao bivši direktor UP možda i dalje štićena ličnost, jer prema uredbi Vlade, službenici Sektora za zaštitu ličnosti i objekata UP na osnovu bezbjednosne procjene štite i osobe nakon prestanka državničke funkcije.

Šćepanović ga dovezao, ali mu se nije svjedočilo

Bivši direktor policije Veselin Veljović prošlog ponedjeljka dovezao se upravo ovim “audijem” (PG-CG015) ispred zgrade Osnovnog suda u Podgorici, gdje je svjedočio u postupku protiv njegovog nekadašnjeg šefa obezbjeđenja Milenka-Miće Rabrenovića, koji je optužen da je u februaru 2011. godine prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić.

Veljovića je tog dana po jakoj kiši ispred zgrade suda dovezao njegov dugogodišnji vozač Vuksan Šćepanović, koji je, takođe, trebalo tog dana da svjedoči na sudu.

Veljovića vozač dovodi na suđenje

Sutkinja Larisa Mijušković-Stamatović tog dana je peti put u zapisnik unijela da “nije pristupio svjedok Šćepanović Vuksan, kojem je sud naložio uručenje poziva posredstvom policije, na adresu dobijenu od prijavno - odjavne službe, po čemu nije postupljeno, niti je sud obaviješten o razlozima nepostupanja".

Tokom svjedočenja, Veljović je pojasnio da se u ovom postupku ranije nije odazivao pozivima jer, navodno, nije dobio poziv suda da svjedoči. Vujanovićev savjetnik naveo je da je u sud tog dana došao jer je znao za ročište, a potom je obećao sudiji Mijušković - Stamatović da će se “lično potruditi i založiti da na sljedeće ročište dođe i Šćepanović”.

Sutkinja Mijušković-Stamatović je nakon Veljovićevog i Šćepanovićevog drugog neodazivanja sudu bila naredila policiji da ih pronađe i dovede na ročište.

Veljović troši, Vujanović plaća

Kako je dolaskom Veselina Veljovića na mjesto savjetnika za bezbjednost predsjednika Filipa Vujanovića on nastavio da koristi službeni “audi”, njemu je u toj instituciji obezbijeđen novac za plaćanje troškova za vožnju i održavanje tog automobila.

Uredba o načinu korišćenja vozila iz državnog parka predviđa da ona institucija, kojoj je odobren na korišćenje automobil iz drugog državnog ortgana, dužna da obezbjeđuje troškove nastale prilikom korišćenja - gorivo, putarinu, troškove vozača, ali i popravke na vozilu, servis, nove ljetnje i zimske gume...

U državnom aparatu se koristi 1.600 automobila, ali nikada niko javno nije saopštio koliko novca godišnje država Crna Gora, od novca poreskih obveznika potroši na vožnju i održavanje tih automobila.

Uprava za imovinu tvrdi da nema takve podatke, pojašnjavajući da svako ministarstvo, uprava ili državni organ pojedinačno vodi evidenciju o takvim troškovima.

Galerija

Bonus video: