Konačno otvoren centralni vrtić u Tivtu

Budući da je rok za završetak objekta više puta probijen, na kraju se morala umiješati lokalna uprava koja je izdvojila više od 247.000 eura za nabavku kompletnog namješataja
249 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2013. 14:33h

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš i ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Slavoljub Stijepović presjekli su danas crvenu vrpcu na novoizgradjenom objektu centralnog dječjeg vrtića u Tivtu. Time je konačno na upotrebu predat objekat čiju je rekonstrukciju i opremanje još 2010 pokrenula Vlada Crne Gore preko Direkcije javnih radova.

Budući da je rok za završetak objekta probijen u nekoliko navrata, a brojni obećavani datumi otvaranja iznevjereni, na kraju se u sve morala umiješati lokalna uprava koja je, iako to nije bila njena obaveza, izdvojila preko 247.000 eura za nabavku kompletnog namješataja, kuhinje, vešeraja i magacina. Ukupni ceh izgradnje objekta koji je zbog neobično dugih radova medju Tivćanima dobio nadimak “Skadar na Bojani”, iznosi skoro 2 miliona eura.

Zgrada vrtića raspolaže sa oko 2.000 kvadratnih metara prostora, a u objektu su tehničke prostorije, kuhinja, vešeraj, ambulanta, 13 prostorija za dnevni boravak djece i sve što je neophodno za funkcionisanje moderne predškolske ustanove. Radove je izvodila nikšićka firma „Bas“, koja je bila u obavezi da poslove okonča još u septembru 2011. godine, a sa 1,4 miliona eura finansirala ih je Vlada iz državnog budžeta preko Direkcije javnih radova, dok je Opština Tivat kroz oslobadjanje od komunalija, izradu projektne dokumentacije i opremanje objekta učestvovala sa ukupno oko pola miliona eura.

„Cifra nije za potcjenjivanje, ali je to cifra koja je itekako mali ulog u sve ono što će nam se kasnije vratiti. Sa ponosom možemo reći da je ovo jedno od najljepših zdanja ovakve vrste na teritoriji Crne Gore. Nadam se da je ovo samo početak realizacije svih onih projekata posvećenih najmlađima koje ćemo u narednom periodu zajednički realizovati“, kazao je gradonačelnik Kankaraš.

Predstavnicima državne i lokalne uprave zahvalila se direktorica tivatske JPU „Bambi“ Jasna Vujović istakavši da su djeca, koja su prethodne tri godine privela u neuslovnoj i dotrajaloj obližnjoj baraci, napokon „dobilia optimalne uslove za rad, igru, učenje, kreativno izražavanje, istraživačke mogućnosti glume, plesa, muzičkih aktivnosti, likovnog stvaralaštva i svih potencijala koje naši mali slatkiši imaju u sebi.”

Sa ceremonije otvaranja (Foto: Siniša Luković)

“Naši vrijedni i kreativni vaspitači su uvijek spremni da sve ovo podrže, njeguju i dalje razvijaju kako bi njihovo druženje i odrastanje bilo što bezbrižnije i srećnije. Sve što se uložilo, a nije malo, sve će nam se to mnogostruko vratiti jer od ovih majušnih ljudi sjutra će postati vrijedni, sposobni stručnjaci našeg grada i društva”, naglasila je Vujović.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i direktor Direkcije za javne radove Crne Gore Žarko Živković, predstavnici Ministarstva prosvjete, lokalne samouprave, direktori tivatskih javnih ustanova i preduzeća. Za sve njih prigodan program izveli su mališani vrtića i podmladak KUD-a „Boka“, a nakon svečanog presijecanja vrpce gosti su obišli savremeno uređenu zgradu u kojoj će već od ponedjeljka svakodnevno boraviti 412 mališana.

Galerija

Bonus video: