Džinovske krtole u Dragovoj Luci: U bašti Vasilija Kasalice krompir težak i do kilogram

"Svakodnevno sam ulazio u baštu i čistio kućice od korova i trave i zato je ovoliko rodilo i ovako krupno"
156 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2013. 17:11h

Nikšićanin Vasilije Kasalica ovih dana ima pune ruke posla sa prinosom krtole koja je rodila u njegovoj bašti u Dragovoj Luci.

Ne samo da je dobro rodilo, nego Vasilije iz njive vadi džinovske primjerke krtole teške i po kilogram. Vasilije kaže da tu nema nikakvih tajni. Komadi od po kilogram teški, samo su rezultat mnogo truda i brige oko njive.

„Na 1.200 kavdrata ja sam uložio 16 tona stajskog đubriva, a onda sam sve to dobro navodnjavao. Svakodnevno sam ulazio u baštu i čistio kućice od korova i trave i zato je ovoliko rodilo i ovako krupno“, objašnjava sedamdesetčetvorgodišnji Vasilije dok prolazi njivom i iz zemlje vadi džinovske komade krtole.

“Sve priroda daje”, tvrdi on.

U njegovim plodovima, kaže, hemije nema.

Neki plodovi teški i po kilogram: Jedna od krtola (FOTO: Ilija Petrušić)

“Ovo je sve 1.000 odsto organska hrana. Ako neko sumnja nek se sazove komisija. Pa ako treba i da uporedimo moju krtolu sa onom sa Krnova, pa da vidimo kakva je čija. Samo da ne prošvercuju nešto“, kroz osmjeh priča Vasilije.

On kaže da već godinama ima dobar prinos, ali da je ove najbolji do sada.

„Rodilo je preko dvije tone. Ne prodajem ništa već ovo ostaje za porodicu, ali i za ponos“, zaključuje Vasilije i još jednom ističe da su dobro stajsko đubrivo, kvalitetna zemlja i potrebno navodnjavanje recept za dobar prinos.

Galerija

Bonus video: