Suspendovani beranski policajci: Da se preispitaju presude Arifa Spahića

Policajci su optuženi da su u Beranama u svojstvu službenih lica s umišljajem pokušali da ubiju Vasovića, Vrhovca i Pekovića
565 pregleda 4 komentar(a)
Suspendovani policajci iz Berana, Foto: Jadranka Ćetković
Suspendovani policajci iz Berana, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.10.2013. 16:27h

Sedam beranskih policajaca, protiv kojih se u Višem sudu vodi postupak za pokušaj ubistva sada pokojnog Zorana Vasovića, te Zlatibora Vrhovca i Neđeljka Pekovića, tvrde da im se sada sudi na osnovu ranije presude “korumpiranog sudije Arifa Spahića”.

Policajci su optuženi da su 5. novembra 2007. godine u Beranama u svojstvu službenih lica s umišljajem pokušali da ubiju Vasovića, Vrhovca i Pekovića.

Obračun u Beranama imao je ranije drugačiji epilog kada su se na optuženičkoj klupi našli Vasović, zbog pokušaja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, Peković za nedozvoljeno držanje oružja i Vrhovac za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje”.

Viši sud u Bijelom Polju oslobodio ih je od optužbe, a takvu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

Policajci Svetislav B. Barjaktarović (40), Grigorije M. Šćekić (41), Milan K. Boričić (36), Željko M. Došljak (44), Vlajko R. Babović (49), Miroslav S. Raković (42) i Danko D. Jelić (29), tvrde da je ta oslobađajuća presuda sporna po više osnova i tvrde da su potpuno izostavljeni dokazi pištolja, kao i parafinske rukavice, koja je na trojici Beranaca pokazala prisustvo barutnih čestica...

Oni su istakli da je nakon toga sudija Spahić stavljen pod mjere tajnog nadzora, a potom uhapšen i kasnije pravosnažno osuđen, jer je dokazano da je primio mito od jednog Rožajca u drugom predmetu.

“Jasno da su sve presude pomenutog sudije donesene u tom periodu morale biti predmet revizije i ponovnog preispitivanja. Presuda u ovom predmetu je bila formalno i pravno nezakonita, jer je vijeće Apelacionog suda bilo nepropisno sastavljeno što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka”, navodi se u izjavi policajaca.

Oni su podsjetili da je poslije ovoga uslijedila privatna krivična prijava Vasovića, Pekovića i Vrhovca protiv njih sedmorice.

“Iako je dva puta odbijana krivična prijava od strane Tužilaštva, kao neosnovana, pitanje je ko je i kako mogao pokrenuti krivičnu prijavu iz suda protiv policajaca koji samo vršili službenu dužnost”, navode policajci i ističu da su njihovu ispravnost u radu potvrdili Uprava policije, unutrašnja kontrola, skupštinski odbor za bezbjednost, ombdusman...

Posebno ih pogađa, istakli su na kraju, ugrožavanje egzistencije odlukom ministra policije Raška Konjevića da ih suspenduje “van svih rokova koji su protekli za suspenziju” i to što njihove porodice ne mogu bezbjedno da izađu u grad kao da “su oni kriminalci”.

Bonus video: