Lukšić: Država će pomoći borbu za prava LGBT zajednice

Lukšić je sa hrvatskom koleginicom Vesnom Pusić potpisao zajedničku izjavu kojom se Crna Gora i Hrvatska opredjeljuju za zaštitu prava LGBT osoba
25 komentar(a)
Igor Lukšić i Vesna Pusić, Foto: Beta
Igor Lukšić i Vesna Pusić, Foto: Beta
Ažurirano: 03.10.2013. 20:22h

Hrvatska ministarka vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić i crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić u četvrtak su u Dubrovniku, tokom trajanja Croatia Foruma, potpisali zajedničku izjavu o podršci dvije države zaštiti prava pripadnika LGBT zajednice.

"Ovo ima sasvim konkretan cilj – da ohrabrimo one koji se bore za prava te zajednice da nastave s borbom, a država će im u tome pomoći", rekao je nakon bilateralnog sastanka s hrvatskom koleginicom crnogorski ministar Lukšić, prenosi Hina.

Izrazivši veliko zadovoljstvo potpisivanjem izjave, Lukšić je ocijenio da "i na taj način doprinosimo promociji istinskih evropskih vrijednosti".

"Jako poštujemo velike integracione izazove, ali i uspjehe koje je imala Hrvatska u procesu pristupanja EU i koji su od neprocjenjivog značenja za Crnu Goru. Time stvaramo uslove da transponiramo ta iskustva i borbu za civilizacijske vrijednosti kad je Crna Gora u pitanju", rekao je Lukšić.

Govoreći o potpisanoj izjavi, Pusić je podsjetila da je prije ulaska u politiku bila aktivna u nevladinim organizacijama, osobito udrugama za zaštitu ljudskih prava.

"Iz tog iskustva proizlazi da je najvažnije ono ljudsko pravo za čije kršenje u nekom društvu postoji najveća tolerancija. Zalažući se za prava ove specifične zajednice zalažemo se za poštovanje ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije opštenito", kazala je Pusić.

Lukšić: "Energetska diplomatija" postaje sve važnija

Lukšić je, kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, na forumu istakao da pitanje energetike prevazilazi nacionalne i državne granice i ‘energetska diplomatija’ postaje sve važnija u smislu obezbjeđivanja energetske sigurnosti, ekonomske sigurnosti i sigurnosti država.

„Crna Gora je takođe posvećena ciljevima evropske energetske politike i usklađena sa energetskom strategijom Evropske unije, a njeni prioriteti su: nesmetano snabdijevanje energijom, razvoj konkurentnog energetskog tržišta i održivi razvoj energetike. Ovi ciljevi se, između ostalog, mogu dostići kroz obezbeđivanje investicija u energetskom sektoru, diverzifikacije energetskih izvora, promovisanje energetske efikasnosti, podršku razvoju novih tehnologija, kao i kroz intenziviranje međunarnode saradnje na polju energetike“, naveo je Lukšić.

Potpredsjednik Vlade je kazao da su zajednički napori i incijative kada su u pitanju Jonsko-jadranski (IAP) i Trans-jadranski gasovod (TAP) najbolji primjeri uspješne energetske diplomatije i ispunjavanja ciljeva iz evropske energetske strategije.

Osvrćući se na finansiranje ovih projekata, Lukšić je kazao da će regionalni pristup u rešavanju ovih pitanja obezbijediti bolji pristup sredstvima finansiranja – uključujući grantove EU, te da je u tom smislu od velikog značaja nedavno održan sastanak ministara energetike regiona, koji su dogovorili konkretne korake, saopšteno je iz Lukšićevog kabineta.

Bonus video: