Igor Lukšić: Crna Gora je usklađena sa energetskom strategijom Evropske unije

On je istakao da pitanje energetike prevazilazi nacionalne i državne granice i da "energetska diplomatija" postaje sve važnija
75 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.10.2013. 18:03h

Crna Gora je posvećena ciljevima evropske energetske politike, a regionalni pristup rješavanju problema iz te oblasti otvoriće nove izvore finanisranja, kazao je šef diplomatije, Igor Lukšić.

Lukšić je učestvovao na Kroacia Forumu, i govorio na temu Uloga energetike u međunarodnim odnosima.

Lukšić je istakao da pitanje energetike prevazilazi nacionalne i državne granice i da "energetska diplomatija" postaje sve važnija u smislu obezbeđivanja energetske, ekonomske i sigurnosti država.

”Crna Gora je usklađena sa energetskom strategijom Evropske unije čiji su prioriteti nesmetano snabdijevanje energijom, razvoj konkurentnog energetskog tržišta i održivi razvoj energetike”, rekao je on.

Lukšić smatra da se ti ciljevi mogu dostići kroz obezbjeđivanje investicija u energetskom sektoru, diverzifikacije energetskih izvora, promovisanje energetske efikasnosti, podršku razvoju novih tehnologija, i intenziviranjem međunarnode saradnje na polju energetike.

On je kazao da su zajednički napori i incijative koje se tiču Jonsko-jadranskog (IAP) i Trans-jadranskog gasovoda (TAP) najbolji primjeri uspješne energetske diplomatije i ispunjavanja ciljeva iz evropske energetske strategije.

“Zajednička diplomatska aktivnost doprinijela, izmedju ostalog, izboru koridora za ovaj gasovod, te da su TAP i IAP strateški projekti od velikog značaja za naše ekonomije”, rekao je Lukšić.

Prema njegtovim riječima, regionalni pristup u rješavanju tih pitanja obezbijediće bolji pristup sredstvima finansiranja – uključujući grantove Unije.

“U tom smislu od velikog značaja je nedavno održan sastanak ministara energetike regiona, koji su dogovorili konkretne korake”, naveo je Lukšić.

Forum, pod nazivom Evropska ekonomska sigurnost, okupio je ministre vanjskih poslova, a među panelistima prvog dana skupa učestvovali su ministri vanjskih poslova Turske, Mađarske, BiH, predstavnici ministarstava vanjskih poslova brojnih drugih evropskih zemalja, SAD i Rusije, i predstavnici Evropske komisije i NATO-a.

Bonus video: