Povučen predlog DF o saslušanju funkcionera oko bezbjednosnih afera

Povod za takvu inicijativu je, kako je navedeno, nedavna izjava savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića da u bezbjednosnim službama ima kriminalaca
75 pregleda 2 komentar(a)
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2013. 14:08h

Iako su članovi Odbora za bezbjednost i odbranu trebalo da odluče o incijativi poslanika Demokratskog fronta o pokretanju kontrolnog saslušanja više funkcionera povezanih sa aferama u oblasti bezbjednosti, taj prijedlog je na samom kraju sjednice povučen.

Poslanici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Predrag Bulatović podnijeli su inicijativu o kontrolnom saslušanju ministara pravde Duška Markovića i unutrašnjih poslova Raška Konjevića, direktora ANB-a Bora Vučinića, kao i bivšeg direktora uprave policije Veselina Veljovića i bivšeg direktora ANB-a, a sada direktora Uprave carina Vladana Jokovića, kao i ministra vanjskih poslova Igora Lukšića.

Povod za takvu inicijativu je, kako je navedeno, nedavna izjava savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića da u bezbjednosnim službama ima kriminalaca koje konstruišu afere i podmeću dokaze protiv njega.

“Mi imamo opasne ljude povezane sa organizovanim kriminalom koji se nalaze u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i koji se nalaze u Upravi policije, i ko će drugi ako neće ovaj odbor da se pozabavi saslušavajući kontrolno lica iz oblasti bezbjednosti da dobijemo prave informacije”, konstatovao je Andrija Mandić naglašavajući da oni traže posebnu sjednicu na kojoj bi se oni saslušali.

Iako su na samom početku poslanici vladajuće većine u odboru bili protiv ovog prijedloga jer je, prema riječima Milutina Simovića, riječ o aferi koju su konstruisali mediji, a ne onoj koja postoji u bezbjednosnom sistemu, oni su kasnije predložili kompromisno rješenje.

“Tema te sjednice bi mogla da bude stanje u sistemu bezbjednosti u Crnoj Gori u susret otvaranju pregovora u poglavljima 23 i 24 a da se pozovu ministar pravde, ministar vanjskih poslova, ministar unutrašnjih poslova, direktor agencije za nacionalnu bezbjednost i direktor uprave policije”, naveo je Simović dodajući da bi, na osnovu rezultata tog prvog sastanka, zajednički procijeniti šta su sljedeći zajednički koraci kako bi u kontinuitetu nadgledali oblast bezbjednosti.

Sa takvim prijedlogom nijesu bili saglasni predlagači, jer smatraju da bi se njime promijenila suština samog zahtjeva. Ipak i to rješenje je na kraju povučeno, kako se poslanici “ne bi nadglasavali”.

Opozicioni poslanici su najavili da će u narednim danima cijela opozicija predložiti izmijenjeni zahtjev za kontrolnim saslušanjem.

Na sjednici je predstavljen i godišnji izvještaj o spoljnoj trgovini kontrolisanom robom, koji su članovi odbora prihvatili uz konstataciju da je prihvatanje standarda u oblasti kontrole spoljnotrgovinskih tokova naoružanja od izuzetne važnosti za uključivanje Crne Gore u međunarodni sistem izvozne kontrole.

Bonus video: