Milivojević povodom Parade u Podgorici: Rizično je, ali ćemo ipak doći

"Prajd doprinosi vidljivosti i oslobađanju i bolje nego ijedna druga metoda", kaže Milivojević
28 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2013. 07:30h

Direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević kazao je da ta organizacija smatra da je, uz postojeći rad tužilaštva, održavanje Parade ponosa u Podgorici, navodno zakazano za 20. oktobar, rizično.

"I pored toga što najveći dio LGBT zajednice ne podržava održavanje Povorki ponosa LGBT Forum Progres smatra da su ti događaji ključni za razvoj i poštovanje ljudskih prava LGBT osoba. Prajd doprinosi vidljivosti i oslobađanju i bolje nego ijedna druga metoda podstiče nacionalni dijalog o ljudskim pravima, potrebama i interesima LGBT zajednice", kazao je Milivojević.

Ipak, kako je kazao, podržavaju organizatore, Kvir Montenegro, pa će rukovodstvo i članovi prisustvovati paradi.

"Nasilje i naredi u Budvi i nakon održane prve povorke, nisu adekvatno procesuirani i sankcionisani. To šalje podršku i podstrek onima koji planiraju nasilje kako tog dana, a posebno u periodu nakon održanog prajda. Očekivali smo bolje i konkretnije rezultate tim prije što su usvojene izmjene Krivičnog zakonika", kazao je Milivojević za "Vijesti".

On je rekao da podržava rad Kvir Montengra i njihovih partnerskih organizacija, prije svega Juventasa i Centra za monitoring, u svim naporima koje preduzimaju po pitanju ljudskih prava LGBT osoba.

"Nasilje iz Budve nije adekvatno procesuirano"

"Naš odnos prema organizaciji Kvir Montenegro pokazali smo maksimalnom podrškom od prvog dana njihovog osnivanja. Odnos prema njihovom rukovodstvu i članstvu pokazali smo i na prvoj crnogorskoj Povorci ponosa u Budvi dodjeljujući im puno poštovanje i značaj. Vjerujemo da će do međusobnih razgovora i saradnje, koju smo inicirali i predložili prije pet mjeseci, ubrzo i doći", rekao je Milivojević.

Ministar pravde Duško Marković kazao je u utorak da je dobio prijavu za održavanje Parade ponosa u Podgorici 20. oktobra i trenutno je na Upravi policije da sagleda sve aspekte tog događaja.

Iz NVO Kvir Montenegro je saopšteno da još nijesu odredili tačan datum te manifestacije.

Galerija

Bonus video: