Pejanović-Đurišić na regionalnom ministarskom sastanku

Tema sastanka ministara odbrane je "Zajednički odgovori i prioriteti u odbrani u uslovima ekonomske krize: Doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti"
0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Američko-jadranska povelja, Foto: Odbrana.gov.me
Milica Pejanović-Đurišić, Američko-jadranska povelja, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 02.10.2013. 16:41h

Ministar odbrane Crne Gore prof. dr Milica Pejanović-Đurišić na poziv ministra odbrane Slovenije Romana Jakiča učestvuje na Sveobuhvatnom regionalnom ministarskom sastanku (Comprehensive Regional Ministerial) na temu "Harmonizacija regionalne odbrambene i bezbjednosne saradnje" koji se održava danas i sjutra na Brdu kod Kranja.

U okviru ove aktivnosti održava se sastanak ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje A5 (kojom od juna ove godine predsjedava Crna Gora), sastanak ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM), kao i sastanak političkih direktora Zapadnog Balkana, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak više od 20 ministara odbrane zemalja članica A5 i SEDM-a i predstavnika NATO-a, EU i OEBS-a, kao i drugih gostiju.

Tema sastanka ministara odbrane u okviru Američko-jadranske povelje, kojim je predsjedavala Pejanović-Đurišić, je "Zajednički odgovori i prioriteti u odbrani u uslovima ekonomske krize: Doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti".

Otvarajući sastanak Pejanović-Đurišić je naglasila da se u daljem planiranju i osmišljavanju zajedničkog rada, mora voditi računa da u uslovima aktuelne globalne ekonomske krize ostvarivanje zacrtanih ciljeva postaje pravi izazov, tako da pažljivo postavljanje prioriteta postaje imperativ.

Pejanović-Đurišić je ukazala da zajedničko planiranje resursa i kapaciteta predstavlja pristup kojim se mogu smanjiti troškovi, uz istovremeno stavljanje udruženih kapaciteta na raspolaganje svim zemljama.

Pejanović-Đurišić je podsjetila da angažovanje u međunarodnim misijama, prvenstveno u ISAF u Avganistanu, dodatno ukazuje na veliku posvećenost zemalja regiona daljem unapređenju saradnje sa evroatlantskim partnerima i dokazuje odgovoran odnos prema aktuelnim globalnim izazovima.

Istaknuto je da će period nakon 2014. godine pružiti izazove ne samo za nacionalne bezbjednosne snage Avganistana, već i zemlje kontributore u ISAF-u jer će biti potrebno odrediti najefikasnije oblike neborbene pomoći Avganistanu.

Bonus video: