U Crnoj Gori samo 19% majki doji svoju djecu

Pomoćnica ministra je kazala da su istraživanja pokazala da žene koje doje rjeđe obolijevaju od karcinoma dojke i jajnika
157 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2013. 19:52h

U Crnoj Gori samo 19 odsto majki isključivo doji svoju djecu u prvih šest mjeseci, a svaka četvrta podoji svoje dijete u prvom satu od rođenja djeteta, poručila je pomoćnica ministra zdravlja dr Mira Jovanovski Dašić.

Ona je na konferenciji povodom Nedjelje dojenja u Crnoj Gori, kazala je da su te cifre dvostruko manje od prosjekla država u razvoju, koji iznosi 38 odsto.

"Izostanak dojenja može dovesti do stvaranja rizičnih faktora u stvaranju bolesti. Dugoročni uticaj može uključivati loše rezultate u školi, smanjenu produktivnosti, slabiji intelektualni i društveni razvoj ili hronične bolesti", upozorila je Jovanovnski Dašić.

TV Vijesti, Ananije Jovanović

Pomoćnica ministra je kazala da su istraživanja pokazala da žene koje doje rjeđe obolijevaju od karcinoma dojke i jajnika, i imaju manje problema sa osteoporozom.

Direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović lkazala je da procenat dojenaja u Crnoj Gori, iako se poboljšava, nije na zavbiddnoom nivou.

"Nedovoljna je informisanost jedan od glavnih problema, a tu nedostaje i podrška zdravstvenog sistama", kazala je ona.

Mihailović je najavila da će se formirati grupa za podršku dojenju, koja će biti na usluzi majkama, ali da ona neće predstavljati zamjenu za savjetovanje ljekara.

Najavljeno je da će se uskoro raditi smjernice kako bi se ovaj procenat značajnije povećao.

Galerija

Bonus video: