Od inženjera traže da ćuti: U ŽPCG počeo postupak protiv Milisava Dragojevića

Milisav Dragojević je suspendovan zato što je kao stručnjak javno upozorio na propuste u obuci mašinovođa novih vozova iz Španije
83 pregleda 4 komentar(a)
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Milisav Dragojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2013. 10:24h

U Željezničkom prevozu (ŽP) juče je održana glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv inženjera Milisava Dragojevića, koji je krajem jula suspendovan zato što je kao stručnjak sa skoro četvorodecenijskim iskustvom javno upozorio na propuste u obuci mašinovođa novih vozova iz Španije.

I jučerašnja rasprava, kako se može zaključiti iz zapisnika, potvrdila je da je Dragojević bio u pravu kada je krajem jula za “Vijesti” izjavio da mašinovođe novih vozova nijesu prošli neophodnu praktičnu obuku uz nadzor kolega koji imaju iskustvo na toj seriji, što je uobičajena praksa na željeznici.

Bulatović je tražio Zindovićevo izuzeće i zato što je bez valjanog objašnjenja i osnova sa rasprave isključio javnost – novinare

U zapisniku piše da je pomoćnik izvršnog direktora Vojislav Andrijašević kazao da je ugovorom sa španskim CAF-om dogovorena obuka šest mašinovođa i da su, navodno, obučavani tokom testiranja vozova. Druga tura mašinovođa je, kako je objasnio Andrijašević, praktičnu obuku završila uz nadzor kolega koji su prvi dobili sertifikat za upravljanje novim vozovima.

Nikola Bulatović, advokat inženjera Dragojevića, tražio je izuzeće izvršnog direktora ŽP Milojice Zindovića, koji vodi disciplinsku postupak protiv njegovog klijenta. Bulatović je to tražio zato što je Zindović na raspravu pozvao svog pomoćnika Andrijaševića navodno kao svjedoka, pa kada to objašnjenje nije prošlo, kao stručno lice i što mu je dozvolio da se nedolično ponaša prema Dragojeviću i njegovom advokatu. Andrijašević je, kako piše u zaspisniku, prijetio Dragojeviću i Bulatoviću da će on dovesti boljeg advokata od njega i da će ići do kraja. Dragojeviću se, kada mu je upao u riječ, obratio riječima “sjedi tu”.

Bulatović je tražio Zindovićevo izuzeće i zato što je bez valjanog objašnjenja i osnova sa rasprave isključio javnost – novinare, i što je krajem jula najavljujući disciplinski postupak protiv Dragojevića prejudicirao konačnu odluku izjavljujući za “Vijesti” da će Dragojević dobiti što je zaslužio.

Zindović nije htio da izuzme sam sebe, pa je nastavak prasprave zakazao za naredni utorak. Jučerašnjoj glavnoj javnoj raspravi reporteri “Vijesti” nijesu mogli prisutvovati. Iako je po Pravilniku o odgovornosti zasposlenih predviđeno da je rasprava javna, Zindović se pozvao na izuzetak i član 31 koji to predviđa zbog poslovne tajne, održavanje reda i razloga morala.

Zindović je novinarima rekao da ih udaljava zato što će biti priče o osjetljivim pitanjima čija bi pogrešna interpretacija ili nerazumijevanje mogla nanijeti štetu kompaniji. Jučerašnjoj raspravi nije mogla da prisustvuje ni predstavnica NVO Akcija za ljudska prava, koja Dragojeviću daje pravnu pomoć u sporu sa ŽPCG.

Bonus video: