Berane: Asistenti u školama za djecu RAE populacije

Asistenti u nastavi će kroz individualni rad s djecom i njihovim porodicama omogućiti njihovu bolju integraciju u školu i društvo
161 pregleda 1 komentar(a)
dodjela sertifikata - Romi, Foto: Arhiva "Vijesti"
dodjela sertifikata - Romi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.10.2013. 11:15h

Djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta romskog i egipćanskog porijekla iz Berana, koja su u septembru počela novu školsku godinu, imaće podršku tri asistenta u nastavi koji će im pomagati do kraja godine.

Kako je saopšteno iz beranske Opštine, to je direktan rezultat saradnje lokalne zajednice, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija - Save the Children za sjeverozapadni Balkan, OEBS/ODIHR –a u okviru projekta Najbolje prakse za integraciju Roma finansiranog od EU, Opštine Berane i nevladine organizacije “Enfants” iz Berana – ciji naziv projekta je “Asistenti u nastavi”.

“Obrazovni nivo romske i egipćanske populacije na teritoriji opštine Berane je veoma nizak, a razlozi velikog procenta nepohađanja obrazovanja od djece romskog i egipćanskog porijekla ogledaju se u postojanju jezičke barijere, slaboj materijalnoj situaciji te nedovoljnoj svijesti roditelja o značaju obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će u cilju omogućavanja pristupa obrazovanju za svu djecu, asistenti u nastavi kroz individualni rad s djecom, rad sa njihovim porodicama i nastavnim osobljem omogućiti njihovu bolju integraciju u školu i društvo. “Ovaj primjer uspješno ostvarene saradnje biće predstavljen na događaju pod nazivom "Asistenti u nastavi" kao plod saradnje lokalne zajednice, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, koji će biti održan u četvrtak, u sali Opštine Berane.

Okupljanje će biti prilika za pokretanje razgovora o modelima održivosti koje je potrebno uspostaviti za dobrobit djece u Beranama, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Bonus video: